Aanpak ‘high impact crimes’ Putten, Ermelo en Harderwijk werpt vruchten af

Met een afname van 239 misdrijven in 2018 vergeleken met 2017 laten de criminaliteitscijfers van de gemeenten Putten, Ermelo en Harderwijk samen een positieve lijn zien in 2018. Dit blijkt uit de jaarcijfers die het politieteam West-Veluwe kortgeleden presenteerde.

Meest opvallende cijfers in een notendop
Opvallend is de daling van het aantal woninginbraken met 23%. Een dalende trend die in 2017 al fors is ingezet (-32%). Ook opvallend in de drie West-Veluwse gemeenten is de grote daling van het aantal autokraken (-47%). Hetzelfde geldt voor de verminderde overlast door jeugd (-45%) in 2018. Zorgen zijn er in Putten over de toename van het aantal incidenten die te maken hebben met het gebruik van alcohol en drugs en over de stijging van het aantal verkeersongevallen. Ook de stijging van internetfraude is een punt van zorg. “Al met al cijfers met gemengde gevoelens”, zo stelt Puttens burgemeester Henk Lambooij. In Ermelo is – na een daling van 35% in 2017 – het aantal woninginbraken gestabiliseerd. Lag het langjarig gemiddelde nog op 91 woningbraken per jaar, in 2018 is dit gedaald naar 60. Burgemeester Baars: “Ik ben heel blij dat de daling in 2017 geen incidentele daling is geweest. Feit dat deze lijn zich gehandhaafd heeft in 2018, is voor mij een bevestiging dat we met de aanpak op de goede weg zijn”.

High impact crimes
Woninginbraken en auto-inbraken vallen onder de zogenaamde ‘high impact crimes’. Dit zijn misdrijven waarvan de gevolgen voor slachtoffers en betrokkenen groot is. Zowel financieel als emotioneel. Het terugdringen hiervan staat dan ook hoog op de agenda. Ieder jaar vindt in de wintermaanden het zogenaamde ‘Donkere Dagen Offensief’ plaats. In deze periode slaan criminelen namelijk veelvuldig hun slag. Vaak met een piek voor de feestdagen. In het kader van het Donkere Dagen Offensief zijn extra maatregelen genomen om overvallen, straatroven, woninginbraken en autokraken te voorkomen.

Woninginbraken
In Putten is in 2018 het aantal woninginbraken met 19% gedaald. Lambooij is blij met deze ontwikkeling: “Iedere woninginbraak is er één te veel, maar dit gaat echt de goede kant op. Het is mooi om te zien dat de extra inzet van de politie zijn vruchten afwerpt”.

Autokraken
Ook als het gaat om autokraken is er sprake van een dalende lijn in Putten. Vergeleken met 2017 vonden er 28% minder autokraken plaats. Lambooij: “Ook in Harderwijk en Ermelo is er sprake van een flinke daling. Dit geeft aan dat de gezamenlijke aanpak werkt. Dat is vooral fijn voor onze inwoners. Auto-inbraken zijn echt heel vervelend”. Ook het aantal auto-inbraken in Ermelo is gedaald met maar liefst 57%. Deze grote afnames zien we ook in Putten en Harderwijk, immers criminelen beperken zich niet tot de gemeentegrens. Het langjarig gemiddelde in de drie gemeenten tezamen lag op ruim 300. Burgemeester Baars: “Ook auto-inbraken hebben een grote impact op mensen. Vaak levert dit naast een hoop administratieve rompslomp en hoge kosten, veel emoties op bij mensen. Dit is en blijft dan ook een aandachtspunt. Je blijft gewoon van andermans spullen af!”

De politie maakt veel gebruik van de ANPR (Automatic NumberPlate Recognition). Met deze methode kan de politie personen die al vaker voor auto-inbraken zijn aangehouden snel controleren. Daarmee hoopt de politie auto-inbraken voor te zijn. Ook de bestuurlijke aanpak, zoals die in Ermelo, Harderwijk en Putten wordt gehanteerd, is effectief. Verdachten die worden aangetroffen met een inbrekerswerktuig krijgen een zogeheten last onder dwangsom opgelegd. Gaan ze toch de verkeerde kant op? Dan wordt er een dwangsom geïnd. Lambooij: “Van deze aanpak gaat een goede preventieve werking uit”.

Jeugd en verwarde personen
Het aantal meldingen van overlast door jeugd laat in 2018 een daling zien in Putten. Hetzelfde geldt voor de overlast door verwarde personen. In Ermelo hebben BOA’s en politie veel gesprekken gevoerd met vaste groepen jeugd. Dit leidde tot goede contacten waardoor er over en weer meer begrip ontstond en de overlast afnam. Daarnaast is het een algemeen fenomeen dat veel jeugdigen elkaar nu ook meer digitaal ontmoeten en minder op straat

Zorgen
Naast de positieve ontwikkelingen zijn er ook zorgen. De overlast door het gebruik van alcohol en/of drugs is met 31% toegenomen in Putten. “Een zorgelijke ontwikkeling”, vindt Lambooij. Zorgen zijn er bij de burgemeester ook over de toename van het aantal verkeersongevallen. Lambooij geeft aan dat beide zorgpunten vaak onderwerp van gesprek zijn tijdens de bijeenkomsten van de driehoek politie-justitie-gemeente.

Internetfraude
Het aantal aangiftes van internetfraude is in de drie West-Veluwse gemeenten in 2018 toegenomen met 55% (van 166 naar 257). In Putten valt vooral de fraude met online handel op. Criminelen op internet worden op dit vlak steeds inventiever. De politie wijst inwoners op het belang van aangifte doen. Zo ontstaat er een goed beeld en kan de politie gericht optreden. Burgemeester Lambooij ondersteunt de oproep van de politie. Voor Ermelo trad er zelfs bijna een verdubbeling op (van 44 naar 87). Criminelen op internet worden steeds actiever en inventiever, deze lijn zet zich landelijk door. Te denken valt dan aan het aanbieden van producten waarvoor mensen betalen, maar die vervolgens niet worden uitgeleverd. Ook afpersing via internet is een fenomeen dat vaker voorkomt. Voor de politie is het belangrijk dat burgers die dit overkomt, aangifte doen zodat een goed beeld ontstaat en de politie gericht kan optreden.

Integraal Veiligheidsplan
Putten, Ermelo en Harderwijk stellen iedere vier jaar samen een Integraal Veiligheidsplan op. Dit plan vormt het strategische beleidskader voor de aanpak van integrale veiligheid in de komende jaren door deze gemeenten. Het bevat zowel de bovenlokale, gezamenlijke, prioriteiten alsook lokale prioriteiten. Bij de bovenlokale thema’s speelt samenwerking tussen de drie gemeenten en met politie en Openbaar Ministerie een belangrijke rol. De vier bovenlokale prioriteiten zijn: (1) Ernstige overlast door personen in de woonomgeving, (2) High Impact Crimes/Woninginbraak, (3) Maatschappelijke ondermijning/hennepaanpak en (4)Leefbare en veilige vakantieparken. De eerste prioriteit komt tot uiting in de afstemming die de verschillende partners hierbij met elkaar zoeken. Te denken valt aan zorginstellingen, GGZ, wijkagenten, het Veiligheidshuis en het sociaal wijkteam. Dit heeft o.a. geresulteerd in een top X van personen met meervoudige complexe casuïstiek, die hierdoor beter te volgen zijn.

Damoclesbeleid
Bij de maatschappelijke ondermijning, die zich vooral op de hennepaanpak heeft gericht, hebben de burgemeesters met het Damoclesbeleid de bevoegdheid om handhavend op te treden tegen drugshandel vanuit cafés en coffeeshops, maar ook vanuit bijvoorbeeld een bedrijfsruimte of een loods, en woningen. De burgemeester kan op grond van het Damoclesbeleid een pand sluiten wanneer er in die ruimte meer drugs dan de voorraad die voor eigen gebruik aanwezig mag zijn, worden aangetroffen. Dit heeft er in Ermelo toe geleid dat er in 2018 vijf panden door de burgemeester zijn gesloten; twee bedrijfspanden en drie woningen.

Vitale vakantieparken
Voor wat betreft de leefbare en veilige vakantieparken is het regionale programma Vitale Vakantieparken een blijvend speerpunt. Daarnaast kent Ermelo haar eigen lokale project Vitale Vakantieparken. Ermelo heeft rond de 100 recreatieparken. Een deel hiervan heeft niet of nauwelijks meer een toekomstperspectief in recreatie en is hierdoor een aantrekkelijke omgeving voor mogelijk criminele activiteiten. In het project vitale vakantieparken hebben we gebiedsvisies opgesteld. Op basis hiervan kijken we samen met de parkeigenaren naar mogelijkheden om recreatie uit te bouwen of als dit niet meer past hoe we de parken om kunnen vormen naar andere functies.

Veiligheidsmonitor
In Ermelo start dit jaar ook weer de Veiligheidsmonitor. Steekproefsgewijs wordt een deel van de Ermelose inwoners gevraagd naar hun (on)veiligheidsbeleving op diverse thema’s, zoals leefbaarheid van de buurt, slachtofferschap en oordeel/tevredenheid politie en gemeente. Deze input gebruiken we weer voor het volgende integrale veiligheidsplan (2020-2023).

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *