Verkrachter en moordenaar van Romy uit Hoevelaken wil van tbs af

Brian N., de verkrachter en moordenaar van de 14-jarige Romy uit Hoevelaken wil van tbs af. In 2017 pleegde M. de gruwelijkheden. Het slachtoffer was Romy Nieuwburg uit Hoevelaken. De dader was een leeftijdsgenoot die op dezelfde school zat als Romy. Hij kreeg jeugd-tbs opgelegd dat in mei werd verlengd naar het ‘volwassen-tbs’. Tot schrik van de familie ging hij in hoger beroep. Dat diende donderdag in Arnhem. De dader bekende kort na zijn arrestatie dat hij haar seksueel heeft misbruikt en vervolgens heeft gewurgd. Romy had gezegd dat ze aangifte ging doen. De deskundigen gaven in 2017 aan dat Brian een ‘laag empathisch vermogen, weinig moreel inzicht en een verstoorde seksuele ontwikkeling’ heeft. De kans dat hij zonder behandeling nogmaals de fout in zou gaan, werd op hoog ingeschat. De rechter oordeelde in mei dat de Brian niet vrijgelaten mocht worden, maar dat de jeugd-tbs omgezet moest worden in ‘normale’ tbs met dwangverpleging. Brian, die inmiddels 21 jaar oud is, erkende vandaag tijdens de zitting dat hij nog wel behandeling nodig heeft, maar dat hij dat niet met dwang wil, zoals de rechtbank eerder heeft opgelegd. Ook deskundigen van de tbs-kliniek waar Brian nu zit, geven aan dat hij stappen heeft gezet. Maar het is nog niet genoeg. “Het risico is dat hij soms overspoeld wordt door emoties. Dat maakt hij op dat moment onvoldoende bespreekbaar. Als er dan ook nog een conflict ontstaat, dan komt er een explosie aan emoties naar boven. Dat is heel veel boosheid”, zegt zijn hoofdbehandelaar.

Zeer strenge eisen
De advocaat van Brian, Job Knoester, vindt dat zijn cliënt wel meer vrijheden verdient. Volgens hem moet er bij het omzetten van jeugd-tbs in volwassenen-tbs aan zeer strenge eisen worden voldaan. En daar voldoet de zaak volgens Knoester niet aan. Ook vindt hij dat de tbs-klinieken waar Brian in gezeten heeft, niet het maximale hebben gedaan om hem te helpen. Dat heeft voor vertraging in zijn behandeling gezorgd.

De ouders van Romy gaven recent nog aan bang te zijn dat de verkrachter en moordenaar van hun dochter snel op vrije voeten komt.

Bron: Omroep Gelderland

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *