Inwoners van Gelderland kunnen voortaan een publieke laadpaal aanvragen

Voor inwoners van Gelderland is het vanaf nu mogelijk om een publieke laadpaal aan te vragen. Doel is de duurzame mobiliteit en energietransitie te versnellen. Alle inwoners van de 67 deelnemende gemeenten, in zowel Gelderland als Overijssel, die een elektrische auto kopen, leasen of delen zonder eigen oprit, kunnen een verzoek indienen voor het plaatsen van een laadpaal. Dat kan via het aanvraagportaal.  

Hoe gaat een aanvraag in z’n werk? / Aanvraag laadpunt

Binnen 5 werkdagen ontvangt de aanvrager een reactie. Vattenfall InCharge, die er vervolgens mee aan de slag gaat,  streeft ernaar om binnen 16 weken het oplaadpunt te plaatsen. Voorwaarde is dat er binnen een afstand van 250 meter nog geen laadpaal aanwezig is. Tenzij een aanwezige laadpaal in de buurt drukbezet is. Dan neemt Vattenfall InCharge de aanvraag in behandeling

Laadpunten toegankelijk voor alle elektrische rijders 

Niet alleen bestuurders van personenauto’s, maar ook gebruikers van elektrische busjes voor goederen of buurtbussen  kunnen een openbare laadpaal aanvragen. Zo wordt de openbare laadinfrastructuur toegankelijk voor alle elektrische rijders. 

“Mooi dat het de inwoners van Gelderland en Overijssel makkelijk gemaakt wordt om elektrisch te rijden. Dat draagt bij aan duurzame mobiliteit en de noodzakelijke versnelling van de energietransitie”, aldus gedeputeerden Helga Witjes van provincie Gelderland en Tijs de Bree van provincie Overijssel.

Plaatsing laadpalen via plankaarten 

Naast de laadpalen op aanvraag, plaatst Vattenfall InCharge ook proactief laadpalen (voordat er een aanvraag is ingediend). Hiervoor maken gemeenten plankaarten daarin staan de locaties  waar laadpalen nodig zijn. Dit bepalen ze op basis van de verwachte vraag en waar het ruimtelijk mogelijk is. Gemeenten kunnen deze plankaarten ook gebruiken voor participatie van inwoners, om mee te denken over deze locaties. De plankaarten moeten op 31 maart klaar zijn. Beide Oost-Nederlandse provincies ondersteunen gemeenten hierbij, omdat laadpalen hiermee sneller te plaatsen zijn.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *