En gaan miljoenen euro’s naar de strijd tegen de eikenprocessierups. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep Gelderland. Hieronder per gemeente de stand van zaken.
Barneveld
Hoeveel geld is er beschikbaar?:
80.000 euro
De gemeente heeft vorige week de ronde preventief spuiten afgerond. Er zijn dit jaar minder eiken gespoten dan voorgaande jaren. Dit had te maken met de aantastingen van afgelopen jaar die minder waren dan voorgaande jaren. Barneveld volgt de richtlijnen van de Leidraad beheersing eikenprocessierups update 2022.
Hoe ziet die bestrijding eruit?:
De gemeente heeft een aantal locaties gespoten met Xentari. Dit is een biologisch bacteriepreparaat. Dit middel kan pas word ingezet als er voldoende bladbezetting is. Naast preventieve bestrijding doet Barneveld ook aan curatieve bestrijding. Dit houdt in het verwijderen van de nesten.
Ermelo
Hoeveel geld is er beschikbaar?:
50.000 euro
De gemeente is gestart met de monitoring van de eikenprocessierups. Tot nu toe zijn nog geen uitgekomen rupsen gevonden, maar Ermelo verwacht ze wel op korte termijn. Dan gaat de gemeente over op bestrijding van de eikenprocessierups.
Hoe ziet die bestrijding eruit?:
De eikenprocessierups wordt bestreden met monitoring, het wegzuigen van de rupsen en het stimuleren van natuurlijke vijanden.
Harderwijk
Hoeveel geld is er beschikbaar?:
25.000 euro
Het protocol ligt al weer klaar en de monitoring wordt gestart, met de daadwerkelijke verwijdering is nog niet begonnen.
Hoe ziet die bestrijding eruit?:
De gemeente Harderwijk kiest voor het wegzuigen van de nesten.
Nijkerk
Hoeveel geld is er beschikbaar?:
42.000 euro
Nijkerk is inmiddels gestart met de bestrijding.
Hoe ziet die bestrijding eruit?:
Preventief bestrijden, het wegzuigen van nesten en biologisch bestrijding.
Putten
Hoeveel geld is er beschikbaar?:
51.000 euro
Ook Putten is al gestart met de bestrijding.
Hoe ziet die bestrijding eruit?:
Monitoren van gemeentelijke eiken (ongeveer 6.000 stuks): controleren op larven en rupsen van de eikenprocessierups. Wegzuigen van nesten: in gemeentelijke bomen vanaf mei tot en met augustus. Hierbij ligt de prioriteit bij speelplaatsen en woonwijken. Biologisch bestrijden: het bespuiten met biologische middelen. Het gaat hier vooral om eikenbomen op doorgaande wegen. Inzet natuurlijke vijanden: in 2020 zijn er bijna 600 nestkastjes opgehangen voor de kool- en pimpelmezen. Eind maart 2021 zijn ook kastjes opgehangen in de nieuwe wijk Rimpeler. Biodiversiteit: in nieuwe ontwerpen van openbaar groen krijgt biodiversiteit van beplanting hoge prioriteit. In de wijk Rimpeler worden bermen ingezaaid met een zaadmengsel voor bloemrijke bermen. De plantvakken worden aangeplant met vaste planten om zoveel mogelijk biodiversiteit te creëren.
Bron: Omroep Gelderland / GLD.nl