Er komt een meldpunt voor misstanden in De Glind na onderzoek van Omroep Gelderland. Jeugdzorgaanbieder Pluryn opent het meldpunt voor oud-bewoners en medewerkers van het jeugddorp. Dat blijkt uit interne communicatie in handen van Omroep Gelderland. Aanleiding is een journalistiek onderzoek van Omroep Gelderland, waarin tientallen oud-pleegkinderen vertellen over misbruik en mishandeling. Donderdag brengt Omroep Gelderland een onderzoeksverhaal naar buiten over vermeende misstanden in Jeugddorp De Glind, een dorp bij Barneveld waar zo’n 120 pleegkinderen worden opgevangen in een kleine dorpsgemeenschap.
De afgelopen maanden meldden zich tientallen oud-pleegkinderen die zeiden slachtoffer te zijn van fysieke en geestelijke mishandeling of seksueel misbruik binnen een pleeggezin. De verhalen spelen in de jaren tachtig en negentig. Maar ook recent zijn er klachten bekend. Gemene deler in die verhalen, is dat oud-pleegkinderen zeggen dat ze niet werden geloofd of gehoord. Als er al bewijs van mishandeling of misbruik was, leidde dat zelden tot een aangifte. In een interne mail verzoekt Pluryn medewerkers en bewoners om niet met de Omroep Gelderland te praten. Ze beloven dat er een meldpunt wordt ingericht waar zij terecht kunnen met hun verhaal, en waar hun verhaal gehoord wordt. Eerder ging dat niet goed.
Uit een vertrouwelijk gespreksverslag blijkt dat al in 2019 enkele van de klachten bij de directie van Pluryn bekend waren. Drie oud-pleegkinderen deden toen hun verhaal. Ze spraken van tientallen andere slachtoffers. De directie beloofde ‘graafwerk’ en overwoog een onafhankelijke onderzoekscommissie. Daarvan kwam het niet. Na meer dan drie jaar geeft Pluryn nu toe dat er onvoldoende gebeurd is, aldus de regionale omroep.
Speciale uitzending
De onderzoeksredactie van Omroep Gelderland deed de afgelopen maanden onderzoek naar deze verhalen over het vermeende misbruik binnen De Glind en de aanpak van de directie destijds. Wat begon met enkele verhalen, breidde zich langzaam uit. Die verhalen komen aanstaande donderdag naar buiten in een speciale uitzending van In het Vizier van de Jager, en in artikelen op de website van Omroep Gelderland.