Op 11 december vervangt busvervoerder EBS in de regio IJssel-Vecht, waaronder in Ermelo, Harderwijk en Putten, de huidige vervoerder Keolis. Alle chauffeurs en vrijwel alle elektrische bussen gaan mee over naar de nieuwe concessiehouder. Veluwe FM dook in de historie van de nieuwe maatschappij.
Wie is EBS?
EBS werd in 2010 opgericht als onderdeel van de Israëlische Egged Group om te kunnen meedingen naar concessies in het Nederlandse openbaar vervoer. De naam EBS staat voor Egged Bus Systems, wat verwijst naar het moederbedrijf Egged.
Waar is EBS momenteel actief?
Op 20 december 2017 maakte de Metropoolregio Rotterdam Den Haag bekend dat EBS vanaf 9 december 2018 voor een periode van tien jaar het busvervoer op Voorne-Putten en in Rozenburg mag verzorgen. Op 11 juli 2018 maakte de Metropoolregio Rotterdam Den Haag bekend dat EBS vanaf 25 augustus 2019 voor een periode van 11 en een half jaar het streekbusvervoer rondom Den Haag mag verzorgen. Dit zijn momenteel de enige regio’s waarin EBS in ons land operationeel is.
Doen de huidige busproblemen zich alleen bij Keolis voor of heeft EBS hetzelfde probleem?
Keolis heeft momenteel de nodige problemen met bussen. Maar EBS heeft dezelfde uitdagingen. In september 2019 kreeg EBS een boete van de Vervoerregio Amsterdam omdat in veel bussen de elektronische rolstoelplanken onvoldoende werkten. De elektronische rolstoelplanken werden vervangen door handbediende rolstoelplanken.
Waarom wijkt Keolis voor EBS?
Busmaatschappij Keolis raakt de concessie in Flevoland, Gelderland en Overijssel definitief kwijt. EBS kwam in de nieuwe aanbesteding als beste uit de bus. Keolis kreeg twee jaar geleden de aanbesteding, maar er bleek te zijn gesjoemeld: er waren geheime clausules achtergehouden bij het bod. De hele procedure moest opnieuw. Volgens de drie provincies heeft EBS het beste aanbod. Het bedrijf mag vanaf volgende maand gaan rijden voor een periode van dertien jaar. Daarmee is 900 miljoen euro gemoeid.
Bronnen:
– dagblad de Gelderlander
– dagblad de stentor
– EBS
– Keolis / SNF
– Omroep Gelderland
– Omroep West
– DenHaag FM/TV