De politie waarschuwt voor mobiel banditisme. Criminelen wachten op parkeerplaatsen van supermarkten nietsvermoedende mensen op en stelen hun portemonnees of bankpasjes. Onder meer in Ermelo en Nijkerk maakten deze boeven veel geld buit, meldt Omroep Gelderland.

Hoe ze te werk gaan is even doeltreffend als ontluisterend. Eén van de boeven kijkt in de supermarkt je pincode af, en als je bij de auto bent, tikt iemand anders op je raam. Die zegt dat er kleingeld of een portemonnee bij je auto ligt. Zodra je uitstapt om te kijken, sluipt iemand anders je auto in, en steelt je bankpas.

Zo ging in oktober in Ermelo een vrouw het schip in voor vele honderden euro’s. Ze had boodschappen gedaan en wilde wegrijden, toen een onbekende vrouw haar aandacht trok. Er zou geld naast haar auto liggen. Een man die toevallig naast de vrouw geparkeerd stond, stapte uit en zei dat het geld van hem was. Toen dit intermezzo was afgelopen was de vrouw al het haasje. Thuis ontdekte ze dat veel geld van haar rekening was afgeschreven. Conclusie van de politie: tijdens het afrekenen van de boodschappen door het slachtoffer had iemand meegekeken bij het pinnen.

En zo ging dat ook in Nijkerk. Het slachtoffer deed boodschappen, pinde en liep daarna naar haar auto. Zij werd met een tikje op de ruit gewezen op wat muntgeld op de grond en of dat misschien van haar was. Dat moment van onoplettendheid kostte de vrouw veel geld: duizend euro.

Rondtrekkende bendes, denkt de politie
De politie vermoedt dat het hier om internationaal opererende en rondtrekkende, criminele bendes gaat. Ze plegen winkeldiefstallen, woninginbraken, lichten mensen op en maken zich schuldig aan zakkenrollerij.

Deze figuren zijn vaak maar even in ons land, zegt politiewoordvoerder Jop Heinen. “Ze verblijven op campings of recreatieparken, in hotels en tijdelijk gehuurde woningen. Na een kort verblijf trekken de mobiele bandieten door naar een ander land of gaan ze terug naar het thuisland.”
De politie neemt dergelijke criminaliteit uitermate serieus, zegt ze. Heinen: “We verzamelen en analyseren informatie uit opsporingsonderzoeken. Met deze informatie proberen we de bewegingen en activiteiten van bendes in kaart te brengen. Daarnaast houden we opsporings- en handhavingsacties en controles, grote verkeerscontroles. We maken dan gebruik van camera’s die automatisch kentekenplaten herkennen. Daarbij werken we samen met de douane en de Belastingdienst.”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *