Een 34-jarige inwoner uit Nunspeet is door de rechtbank veroordeeld voor het bedreigen van twee agenten. Bovendien had hij een aantal wapens, waaronder een vuurwapen, in bezit. De rechtbank legt de man een een celstraf van 360 dagen op, waarvan 305 dagen voorwaardelijk. Daarnaast moet de man een taakstraf van 100 uur uitvoeren.
Het incident vond plaats op 29 december. Twee agenten spraken na een melding met de man, die daarop begon te dreigen. De man zei dat hij iedereen overhoop zou schieten, pakte vervolgens een alarmpistool dat op een echt wapen leek en draaide zich toen richting de agenten. Daarop trokken de agenten hun vuurwapen en hielden de man aan. In de loods waar het voorval zich afspeelde werden daarna nog meer wapens gevonden, waaronder een busje pepperspray, een airsoftwapen en een vuurwapen. De agenten gaven in hun slachtofferverklaringen aan dat het incident een grote impact op hen heeft gehad. Zij waren op het moment dat de man begon te dreigen bang dat zij daadwerkelijk zouden worden beschoten.
Problematiek
Uit het reclasseringsadvies bleek dat er bij de Nunspeter sprake is van psychische- en verslavingsproblematiek. Bovendien beschikte de man niet over een stabiele woonsituatie en had hij op het moment van het incident problemen in de omgang met zijn kinderen en partner. Volgens deskundigen staat deze problematiek in directe relatie met zijn gedrag tijdens het delict. Het behandelen van de man op zijn eigen verblijfplek bleek in de loop naar de rechtszaak ontoereikend. De man is daarom in februari opgenomen in een kliniek. Om te zorgen voor gedragsverandering en vermindering van de kans op herhaling, vindt de reclassering het belangrijk dat de man voor behandeling in die kliniek blijft.
Herhaling
De rechtbank stelt dat gelet op de ernst van het delict een onvoorwaardelijke gevangenisstraf in principe op zijn plaats zou zijn. Echter heeft de man sinds zijn opname in de kliniek meegewerkt aan zijn behandeling en is het volgens de rechtbank het belangrijkste dat de verdachte wordt behandeld en vrij blijft van drugs. ‘Als verdachte nu terug moet naar de gevangenis, zou dat alles wat inmiddels is bereikt op het spel zetten. Dat is niet in het belang van verdachte en ook niet in het belang van de maatschappij’, aldus de rechtbank. Daarom legt de rechtbank de man een celstraf op van 360 dagen, waarvan 305 dagen voorwaardelijk en met een proeftijd van 3 jaar. De voorwaarden zijn onder andere dat de man in de kliniek verblijft, zich na afloop van de opname in de kliniek ambulant laat behandelen en meewerkt aan alcohol- en drugscontroles.
Bron: RTV Nunspeet