Nunspeet en provincie Gelderland bekvechten over aanleg bedrijventerrein Elspeet

“Dat heb ik niet gezegd.” “Dat heb je wel gezegd.” “Wij zien dat anders.” “Mag ik mijn verhaal afmaken?” Het klinkt als een ruzie tussen een paar jonge kinderen, maar zo ging het er maandagmiddag aan toe in de rechtbank. De gemeente Nunspeet stond daar lijnrecht tegenover Provincie Gelderland.

De gemeente Nunspeet wil in Elspeet een bedrijventerrein aanleggen. Na jarenlange procedures werd kortgeleden gestart met de sloopwerkzaamheden op de locatie. Maar een handhavingsverzoek door de stichting Valouwe Natuur, zorgde ervoor dat de Provincie Gelderland die werkzaamheden weer stillegde. De werkzaamheden zouden er volgens de Provincie namelijk voor zorgen dat de het leefgebied van de das ernstig aangetast wordt. De gemeente Nunspeet had volgens de Provincie een ontheffing moeten aanvragen, maar heeft dat niet gedaan. En dus legde de Provincie een last onder dwangsom op.
Tijdens de zitting bij de bestuursrechter, deze maandagmiddag, hoopte de gemeente om die last onder dwangsom van tafel te krijgen. De gemeente vindt namelijk dat die ontheffing niet nodig is, omdat het leefgebied niet wordt aangetast, en de gemeente er ook voor zorgt dat er altijd een route naar dat leefgebied toe is voor de dassen.


Communicatie op een bijzondere toon
Onderlinge gesprekken hebben nog niet tot een oplossing geleid, en daar begint de rechter gelijk over. “Als ik naar het dossier kijk,” zegt hij, “dan moet ik zeggen dat er op een bijzondere toon gecommuniceerd wordt door twee overheden naar elkaar toe. Het lijkt erop dat beide partijen zich behoorlijk hebben ingegraven in de loopgraven.”

En daar blijkt hij gelijk in te hebben. Als de partijen met elkaar bediscussiëren wat er verkeerd gaat in Elspeet, moet de rechter af en toe ingrijpen. “Niet door elkaar heen praten”, zegt hij al binnen een paar minuten. Terwijl de deskundige van de Provincie aan het woord is, schudt de advocaat van de gemeente haar hoofd, kijkt naar het plafond en snuift eens schamper. “Absoluut niet”, reageert ze op een opmerking van de deskundige. “Wij zien dat anders”, zegt die op zijn beurt tijdens het verhaal van de advocaat.

Provincie had zelf onderzoek moeten doen
De rechter moet streng zijn, maar zoekt ook naar een oplossing waar beide partijen mee kunnen leven. Of eigenlijk: alle drie de partijen. Want stichting Valouwe Natuur is óók aanwezig. En als de deskundigen van de Provincie er even niet uitkomen, wijzen ze hakkelend naar Jaap Schröder, van die stichting. “U heeft het handhavingsverzoek gedaan, maar u bent geen partij”, zegt de rechter dan. “De Provincie had zelf onderzoek moeten doen en moeten bewijzen dat de gemeente iets fout doet. Het is te makkelijk om dan naar uw rapporten te wijzen.”

De Provincie beschuldigt de gemeente er van ‘de das weg te pesten’, de gemeente vindt juist dat ze van alles doet om de das zo veel mogelijk tegemoet te komen en te zorgen dat die nog rustig vanuit de dassenburcht naar het gebied kan lopen waar het eten te vinden is. Via satellietkaarten proberen beide partijen hun eigen gelijk te laten zien.

Toch een tussenoplossing
En dan, wonder boven wonder, lijkt er een tussenoplossing mogelijk. Een derde, onafhankelijk deskundigenbureau, gaat kijken naar de situatie, en beoordelen of de plannen van de gemeente wel of niet leiden tot verstoring van het leefgebied van de das. In de tussentijd mag de gemeente wel beginnen met de voorbereidingen op de sloopwerkzaamheden, zolang de route waarlangs de dassen lopen maar beschikbaar blijft voor de dieren. Binnenkort wordt het bezwaar behandeld door de commissie van de Provincie Gelderland, tot die tijd wordt de last onder dwangsom geschorst door de rechter.
Na wat gemor over en weer, gezucht over kleine aanpassingen in het voorstel en een kort moment van bezinning en overleg op de gang buiten de rechtszaal, gaan beide partijen akkoord met dat voorstel van de rechter. “Ik schors de last onder dwangsom, maar daarmee bent u nog niet uitgeprocedeerd”, zegt hij er gelijk bij. Maar vooralsnog lijken de gemoederen in elk geval even bedaard. Hoe het gesprek verder gaat, zal blijken bij de behandeling van het bezwaar.

Bron: Loco Media Groep & Omroep Gelderland

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *