Het zoontje van Gerrit Timmer (25) en zijn vrouw Gwyneth (24) had zijn eerste levensjaar in hun nieuwe droomhuis door moeten brengen. Dat kochten ze vorig jaar. In plaats daarvan slaapt de baby noodgedwongen in het washok bij opa en oma, vlak naast de stoppenkast. Door bezwaren van de buurman ligt het woningbouwproject al jaren stil, en vervliegt de droom van veel jonge Puttenaren.
Hier aan de Husselsesteeg in Putten hadden Gerrit Timmer (25) en zijn vrouw Gwyneth (24) al een tijdje moeten wonen. ,,We zouden het koopcontract tekenen op de dag van de geboorte van ons zoontje’’, zegt Gerrit. Maar op de plek waar hun droomhuis had moeten staan, gebeurt al jaren niks. Wie langsloopt ziet geen nagelnieuwe woningen, maar een dorre vlakte met een aantal rioolbuizen.
Gerrit, Gwyneth en andere kopers zitten door de impasse al ruim een jaar in de wachtkamer. En dat heeft grote gevolgen. Het stel verhuisde noodgedwongen terug naar de ouders van Gerrit. En hun zoontje brengt zijn eerste levensjaar niet door in een gloednieuw huis, maar slaapt in het washok bij opa en oma. En daar blijft het niet bij.
Hypotheekrente stijgt
Gerrit en Gwyneth zetten vorig jaar een handtekening onder een hypotheekofferte. Daarin staan de voorwaarden voor de financiering van de koop, inclusief de verschuldigde rente op de lening. De hoogte van de maandelijkse afdracht bepaalt bijvoorbeeld of potentiële kopers zich een nieuwbouwwoning kunnen veroorloven.
Met de rente zat het voor het echtpaar en veel andere kopers wel goed. Die overdracht moest dan wel binnen twaalf maanden zijn voltooid. Vanwege alle bezwaren gebeurde dat niet, de hypotheekofferte verliep. Een nieuwe aanvragen kan, maar de rente is inmiddels veel hoger geworden. Dat maakte de lening en daarmee ook de woningen voor veel kopers onbetaalbaar. Dus werden koopovereenkomsten ontbonden. Het bouwproject was uitverkocht, nu is zo’n twee derde van de kopers uitgestapt.
Gerrit en Gwyneth zijn wél van plan om alsnog aan de Husselsesteeg te gaan wonen. Maar kunnen ze hun huis straks nog betalen? ,,Alles moet opnieuw’’, concludeert Gerrit. ,,Je moet een adviseur betalen en de woningen gaan in prijs stijgen, ook daar heb je extra kosten.’’ Al met al verwachten ze een kostenstijging van 10 procent. Voor de jonge stellen komt dat neer op zo’n 25 duizend euro extra kosten. Het is maar de vraag of dat betaalbaar voor ze is.
Iets anders zoeken?
Jelmer (28) en Mirjam (24) van der Ploeg zitten in hetzelfde schuitje. Zij kochten net als Gerrit en Gwyneth een huis aan de Husselsesteeg. Nu het koopcontract ontbonden is, zijn ze ten einde raad. Want op zoek naar iets anders? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
De meeste huizen in Putten zijn namelijk veel te duur voor starters, zegt Mirjam. ,,Je wordt heen en weer geslingerd als starter hier, er zijn zo ontzettend veel mensen tegen de 30 die nog steeds niks hebben. Dan heb je gewoon allebei een goede baan, maar kun je nog steeds niks vinden.’’ En laat de huizen aan de Husselsesteeg nou precies bedoeld zijn voor starters. De gemeente Putten financierde zelfs mee, om
Het liefst nemen ze alsnog hun intrek aan de Husselsesteeg. Maar zonder contract hebben ze juridisch geen poot om op te staan. Bovendien loopt er dus nog een rechtszaak, waardoor het onzeker is wanneer er gebouwd kan gaan worden.
Afwachten
Tot er een uitspraak is in de rechtszaak, gaat projectontwikkelaar Bert Vastenburg niet bouwen en zullen de kopers moeten afwachten. ,,We hebben de planning een half jaar geleden compleet losgelaten’’, zegt Vastenburg. De continue bezwaren zijn volgens hem ‘te frustrerend’ om nu concrete plannen te maken. ,,We leven mee met de kopers, en het project gaat hoe dan ook door’’, zegt hij. Één ding is wel duidelijk: de vertraging gaat ook hem veel geld kosten. Hoeveel wil hij niet zeggen, maar het gaat in ieder geval om tienduizenden euro’s.
Bron: de Stentor Foto: Ruben Schipper