De provincie Gelderland gaat op missie om de wolf te kunnen aanpakken. Volgens gedeputeerde Harold Zoet is de maat vol. Dat zei hij na een paar weken van wolvenaanvallen op en rond de Veluwe. Hierbij vielen schapen, een pony en andere dieren ten prooi aan de wolf. Enkele boeren dreigen inmiddels het heft in eigen hand te nemen.
Op het gemeentehuis in Ermelo spraken boeren en bewoners met provinciebestuurder Harold Zoet, burgemeester Hans van Daalen en deskundigen over de wolf. Het sentiment onder de bewoners is duidelijk: er zijn te veel wolven die rondlopen en sommige inwoners voelen zich onveilig.
De burgemeester en provinciebestuurder laveerden zich tijdens de avond tussen de vragen van bezorgde bewoners door. “Mensen hebben veel zorgen over de wolf. De situatie lijkt onbeheersbaar te worden”, zegt Van Daalen. “De aanvallen van wolven op andere dieren neemt alleen maar toe. We vragen ons af: ‘Waar eindigt dit en hoe gaan we om met wolven die zich steeds meer in de bewoonde wereld laten zien?’.”
Ingrijpen
De burgemeester voelt dat hij met z’n handen op z’n rug staat. Hij heeft niet het idee dat hij in kan grijpen om wat aan problematiek die de wolf veroorzaakt, kan doen. “Ik wil de signalen heel duidelijk doorgeven. Wij vinden dat het zo niet langer kan.”
Maar Van Daalen kan zeker wel wat doen. Als een wolf te veel een gevaar vormt voor de openbare orde en veiligheid, kan de burgemeester ingrijpen. Zoals te zien was in Wapse, Drenthe, waar de burgemeester ingreep door een wolf na een aanval dood te laten schieten.
Brussel
De zorgen in Ermelo zijn binnengekomen bij Harold Zoet. Hij gaat donderdag aan Europese politici in Brussel vertellen dat Gelderland mogelijkheden wil om in te grijpen bij een niet schuwe wolf. “Het is een missie. Ik ga daar een document overhandigen waarin informatie over de wolf in Gelderland staat. We zien dat de aanvallen van wolven meer worden. We willen makkelijker ingrijpen als een wolf problemen veroorzaakt.”
Op dit moment kan de overheid amper iets tegen de wolf doen, omdat het dier beschermd is.
Gevangenis
Zoet was realistisch naar de zaal. “De wensen zijn niet zomaar geregeld.” Veehouders uit de regio laten inmiddels weten daar niet op te willen wachten. “Ik kan het niet langer aanzien”, meldde een emotionele boer in de zaal. “Als ik de kans krijg, schiet ik de wolf af. Desnoods ga ik daarvoor naar de gevangenis.” Andere agrariërs bevestigen ook met die gedachte rond te lopen.
“Doe het niet”, zeggen burgemeester en provinciebestuurder in koor. “Er staat een forse straf op. Probeer vooral voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het plaatsen van een wolfwerend hek. Neem niet het heft in eigen handen”, zegt Zoet.
Zender
Ecoloog Hugh Jansman van de Wageningen Universiteit was aanwezig en zegt geraakt te zijn door het aangevreten vee dat herhaaldelijk wordt gevonden. Maar hij adviseert boeren ook: zorg voor een goede afrastering. “Als ik hoor dat maar een enkele boer een wolfwerende maatregel goed op orde heeft, dan denk ik dat daar al een belangrijk deel van de oplossing ligt.”
De ecoloog geeft aan dat je ook moet kunnen ingrijpen als een wolf herhaaldelijk te dicht bij mensen komt. Dan kan je het dier verdoven, een zender omhangen en monitoren. Vervolgens kun je het dier met rubberen kogels schuw maken. Als dat niet werkt, kan er altijd nog uit veiligheidsoverwegingen gekozen worden voor afschot.
Bron: Omroep Gelderland