Het huidige wolvenbeleid moet van tafel, vindt een groep boeren uit Kootwijkerbroek. Daarom hebben ze zich verenigd in een actiegroep NoWolvesBenelux en zijn ze een actie gestart met spandoeken met de tekst: ‘Bij ons heeft de wolf twee schapen gedood’. Volgens de groep worden die landelijk verspreid.
Boer Pieter van der Meer heeft ook zo’n spandoek in zijn wei staan. Hij is actief bij de actiegroep en hoopt dat de spandoeken niet alleen in Kootwijkerbroek, maar door het hele land komen te hangen. “We willen onder de aandacht brengen wat er speelt en wat de wolf bij ons als dierenhouders aanricht”, vertelt hij.
In Van der Meers eigen kudde zijn twee schapen gedood door een wolvenaanval. Hij had op het moment van deze aanval nog géén wolfwerende rasters. Nu heeft hij de rasters wel staan.
Hoewel er sinds de plaatsing van het nieuwe hek geen nieuwe aanvallen op zijn schapen zijn geweest, is de schapenhouder niet gerust. Een wolfwerend hek is arbeidsintensief om te onderhouden: “Ik kan geen vast raster plaatsen, omdat ik mijn kudde steeds moet verplaatsen. Daarnaast wordt het lente en gaat het gras harder groeien. Als het dan in mijn hekken groeit, gaat de stroom ervan af. Dan kan de wolf er alsnog door.” Verder blijkt zijn wolfwerende raster nog niet helemaal goed rondom de schapenweide te zijn geplaatst.
Afschieten wolf
De provincie Gelderland werkt momenteel aan een plan om wolven die twee keer over een wolvenraster gaan, af te schieten. Deze plannen zijn niet genoeg, denkt Van der Meer. “Dat betekent dat de wolf toch nog twee keer een aanval kan doen. Ik wil dat er helemaal geen aanvallen zijn, het moet gewoon stoppen.”
Daarnaast hebben lang niet alle dierenhouders deze wolfwerende hekken. Slechts 10 procent van de kuddes staat momenteel achter een wolfwerend raster volgens Rick van Malssen. Hij plaatst als vrijwilliger al jaren in het binnen -en buitenland dergelijke rasters.
Onvoldoende wolfwerende hekken
Volgens Van Malssen zijn er nog steeds aanvallen van de wolf bij dierenhouders omdat de rasters net niet goed geplaatst zijn. Hierdoor voldoet de omheining volgens hem niet aan de richtlijnen van BIJ12 en kan zo’n wolf toch toeslaan. Daarom pleit hij voor extra controle na het plaatsen van deze rasters.
In bijna alle gevallen sloeg de wolf de afgelopen maanden toe in weides waar de rasters niet wolfwerend waren. Er is maar één geval bekend van een aanval in een weiland dat volgens de voorschriften was omheind. “Een wolvenaanval kun je niet 100 procent voorkomen, maar je kunt wel heel ver komen met een goede wolfomheining”, zegt Van Malssen.
Van Malssen wil dan ook met de provincie in gesprek gaan om de informatievoorziening voor dierenhouders te verbeteren. “Mensen weten nu slecht waar ze aan toe zijn. De informatie die er is, is slecht te vinden. De richtlijnen die BIJ12 heeft opgesteld zijn prima, maar het ontbreekt aan uitvoering en eindcontrole”, vertelt hij.
Volgende week gaat Van Malssen in gesprek met leden van de Wolvencommissie van de provincie Gelderland over hoe er omgegaan moet worden met de discussie over de plaatsing van de wolfwerende rasters.
Bron: Omroep Gelderland