De omgeving van Barneveld wordt groener en beter opgewassen tegen het veranderende klimaat. Op donderdag 18 april is in Voorthuizen een ‘klimaatboom’ geplant. Het planten van deze grootbladige Els markeert het begin van een nieuw bomenbeleid.
Nieuw plan voor bomenbeleid
In het coalitieakkoord 2022-2026 is afgesproken dat er een bomenbeleidsplan komt. In dit beleidsplan beschrijft Barneveld hoe de gemeente omgaat met het behoud en de groei van bomen, welke investeringen gedaan worden, hoe wordt omgegaan met boomziekten en -plagen en met het herplanten van bomen. Het streven is een gezonde, groene en leefbare gemeente.
Pius Floris Boomverzorging gaat dit bomenbeleidsplan samen met de gemeente vormgeven. Via participatie worden verschillende belanghebbenden betrokken bij het plan. Naast het nieuwe bomenbeleid komt er ook een plan voor het boombeheer. In dat plan staat hoe de dagelijkse praktijk eruit zou moeten zien.
TreeTag
Wethouder Mijntje Pluimers-Foeken kreeg bij het planten van de klimaatboom een zogenaamde ‘TreeTag’ overhandigd. Hierop staat onder andere hoeveel luchtvervuiling de boom afvangt en hoeveel zuurstof de boom levert. Mijntje Pluimers-Foeken: “De gemeente Barneveld zet zich in voor meer groen in onze gemeente, in wijken en daarbuiten. Ik ben dan ook blij dat we hulp krijgen bij het vormgeven van het nieuwe bomenbeleid. Dit geeft ons handvatten hoe we om willen gaan met de gemeentelijke bomen. Bomen zijn heel belangrijk en hebben een grote maatschappelijke en ecologische waarde. Met het planten van de boom en het vormgeven van het bomenbeleidsplan zetten we ons in voor een groene en gezondere leefomgeving voor onze inwoners.” De wethouder dankt Pius Floris namens de gemeente voor deze boom en ziet uit naar een plezierige samenwerking.
Klimaatboom
De grootbladige Els (officiële naam: alnus x spaethii ‘Spaeth’) is aangeboden door Pius Floris Boomverzorging om de gezamenlijke start van het nieuwe bomenbeleid te markeren. De boom is in Voorthuizen geplant in de groenstrook tussen de Wilbrinkstraat en de Apeldoornsestraat. De boom is goed bestand tegen natte en droge perioden en is nauwelijks gevoelig voor ziekten. De boom wordt meer dan 20 meter hoog. De boom gaat onder andere hittestress tegen en vergroot de biodiversiteit.