Woensdag heeft staatssecretaris Eric van der Burg van het Ministerie van Justitie en Veiligheid een bezoek gebracht aan winkelcentrum Tweelingstad en het AZC in Harderwijk. Samen met burgemeester Jeroen Joon liet hij zich informeren over de impact van het AZC op de wijk; zowel op ondernemers als omwonenden. Ook liet hij zich bijpraten over de al langer lopende, succesvolle ketenaanpak en de relatief nieuwe inzet van straatcoaches in de wijk. De staatssecretaris sprak hierover met ondernemers bij winkelcentrum Tweelingstad, de wijkagent, de locatiemanager en omwonenden van het AZC en uiteraard de straatcoaches zelf.
Impact AZC op winkelcentrum
Ondernemers Matthijs Engering (Apotheek) en Susanne Daamen (Jumbo) deelden hun ervaringen op het winkelcentrum met de burgemeester en staatssecretaris. Ook zij ervaren de ketenaanpak als waardevol. De deelname van het COA aan het KVO (Keurmerk Veilig Ondernemen), extra winkelbeveiliging en aansluiting met de straatcoaches helpen allemaal in het tegengaan van overlast op het winkelcentrum. Rond sluitingstijd van de winkels zijn de straatcoaches bijvoorbeeld extra aanwezig op het winkelcentrum om het personeel wat meer comfort te bieden wanneer ze zich minder veilig voelen. Ook stemmen ze regelmatig af met de winkelbeveiliger van de supermarkt.
Niet alleen asielzoekers veroorzaken overlast
Overlast op het winkelcentrum wordt deels veroorzaakt door AZC-bewoners, maar ook door mensen van de daklozenopvang in de buurt en hangjongeren. Ook daarbij kunnen de straatcoaches helpen. Hun inzet beperkt zich dus niet alleen tot overlastgevende asielzoekers, maar zij zijn indien nodig ook voor andere verstorende doelgroepen inzetbaar.
Burgemeester Joon zegt daarover: ‘De straatcoaches zijn gedurende het voorjaar en de zomer een welkome aanvulling om snel in te kunnen spelen op signalen uit de omgeving. Vorige week nog kregen we een klacht over groepen hangjongeren op het winkelcentrum. Het mooie van de straatcoaches is dat zij dezelfde dag nog kunnen schakelen en bijvoorbeeld een uur langer op locatie blijven. Zo zijn ze rond het tijdstip van de overlast, laat in de avond, nog op het winkelcentrum aanwezig om een extra oogje in het zeil te houden.’
Straatcoaches met veel ervaring
Na het bezoek aan het winkelcentrum, wandelden de staatssecretaris en burgemeester samen met straatcoach Mohamed Elkarouni naar het AZC. Elkarouni is straatcoach en tevens teamleider van het team straatcoaches. Vanaf de start loopt hij zelf ook mee door de wijk. De straatcoaches zijn onderdeel van Secutor Security, een partij die op meer plekken in het land wordt ingezet. Daardoor hebben zij op tientallen locaties en in de omgeving van AZC’s ervaring met het tegengaan van overlast.
Nauwe contacten met alle partijen
Het idee van de straatcoaches komt voort uit de wens om meer ogen en oren op straat te hebben. Mensen die naar bewoners van het AZC en de omgeving contact kunnen leggen en extra input kunnen geven voor het casusoverleg, een onderdeel van de ketenaanpak die door het ministerie in de toolkit voor gemeenten is opgenomen. Van der Burg: ‘Deze straatcoaches hebben veel ervaring in het begeleiden van asielzoekers en hebben nauwe contacten met politie en gemeente. Zo weten zij wat er speelt en wat er nodig is om overlast door asielzoekers te voorkomen.’
Ervaringen van de buurt
Aangekomen op het AZC sprak staatsecretaris Van der Burg nog uitgebreid met locatiemanager Krista ter Haar en twee buurtbewoners van het AZC. Ter Haar is al vanaf de start van het AZC (2016) als adjunct-locatiemanager werkzaam op het AZC. Daardoor kent zij de bewoners en de omgeving goed.
Van der Burg was ook benieuwd naar de ervaringen van buren. Een van de aanwezige buurtbewoners woont aan de Prins Frederik Henrdriklaan en fungeert min of meer als spreekbuis van de bewoners van die straat. Deze straat ligt direct langs het AZC en ervaart ook de meeste overlast. De andere buurtbewoner woont dicht bij de ingang van het AZC, maar ervaart niet of nauwelijks overlast. Van der Burg zei daarover: ‘We zien dat de ketenaanpak hier in Harderwijk werkt. Daarmee blijft de overlast rond het AZC beperkt. Maar ik realiseer me ook: elke melding van overlast is er een te veel, want het raakt mensen direct en persoonlijk.’
In overleg met de omwonenden zijn de straatcoaches gestart toen het mooiere weer aanbrak, overlast gedraagt zich met de seizoenen. De straatcoaches zijn er in ieder geval tot en met september met als intentie om volgend jaar voorjaar wederom terug te keren.
‘Laatste twee jaar AZC goed afsluiten’
Burgemeester Joon kijkt met een goed gevoel terug op het werkbezoek: ‘We zijn blij met de samenwerking met het ministerie, onder meer via de ketenmarinier, waardoor we succesvol de laatste twee jaar van het AZC kunnen vormgeven. Het is fijn dat we dat ook aan de staatssecretaris hebben kunnen meegeven. Je merkt dat zaken die op papier al goed lijken, tijdens zo’n werkbezoek echt voelbaar worden. Daarmee is het werkbezoek voor mij een succes.’