De laatste weken krijgt de politie steeds meer meldingen van babbeltrucs door nepagenten. Oplichters maken gebruik van verschillende babbeltrucs. In veel gevallen wordt eerst telefonisch contact gezocht met slachtoffers. De oplichter doet zich voor als iemand van de politie en vertelt dat er een risico bestaat dat er bij het slachtoffer wordt ingebroken.
Deze zogenaamde politiemedewerker adviseert om waardevolle spullen en contant geld niet langer in de woning te bewaren. De oplichter stuurt een ‘agent’ naar de woning van een slachtoffer om de spullen op te halen. Deze nepagent draagt soms burgerkleding, maar er zijn ook meldingen bekend waarbij de oplichters een politie-uniform, of iets dat daar sterk op lijkt, dragen.
Wees alert
De politie roept op om extra alert te zijn en verdachte situaties direct te melden.
De politie belt nooit om te vragen naar uw pincode of om te achterhalen of u waardevolle spullen in huis hebt. De politie komt niet langs voor het fotograferen van kostbare eigendommen of het ophalen van pinpassen en cash geld. De politie moet altijd politielegitimatiebewijs kunnen tonen. U kunt hiernaar vragen als er iemand voor de deur staat en zich voordoet als politie. Het belangrijkste kenmerk van het bewijs is het hologram. Als de pas beweegt, staat afwisselend het logo van de politie, of het woord ‘politie’.
Meld zo snel mogelijk
Als u een oplichter aan de telefoon heeft, geef dan vooral geen informatie over pincodes of waardevolle spullen en bel daarna 0900 8844. Staat er iemand voor de deur die u niet vertrouwt, bel dan 112. Zo hebben we de kans om een oplichter op heterdaad te pakken.