Openwaterzwemmers die met dit warme weer een verkoelende duik willen nemen, kunnen dat met een gerust hart doen: er is heel weinig blauwalg in. Dat is opvallend voor de tijd van het jaar. “Normaal zijn er veel meer meldingen”, bevestigt een woordvoerder van de Unie van Waterschappen. Het is een groot contrast met de vorige zomer; toen was er in juli volop blauwalg in recreatieplassen en openwateren. Overal stonden gele borden met teksten als ‘Waarschuwing, blauwalg’. De kaart van Zwemwater.nl stond vol met oranje bollen. Die zijn nu voornamelijk groen. Op relatief weinig plekken zijn waarschuwingen of zwemverboden voor blauwalg. In Gelderland is nu geen enkele melding voor deze bacteriën.
‘Koeler en natter’
Alle Gelderse waterschappen zien minder momenteel minder blauwalgen in hun wateren, blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland. “Over het algemeen een stuk minder dan in voorgaande jaren”, vertelt een woordvoerder van waterschap Rivierenland. “Er is inderdaad minder blauwalg”, ziet ook waterschap Rijn en IJssel. Ook waterschap Vallei en Veluwe ziet deze ontwikkeling. “Het is koeler en natter en dan heb je weinig blauwalg”, verklaart een woordvoerder van waterschap Rivierenland. “Warm, broeierig weer en stilstaand water, dat zijn ingrediënten waar algen goed op groeien. Heel warm is het nog niet geweest. Het heeft veel geregend. Het water is in beweging. Dat zijn dingen die helpen waardoor blauwalg niet kan groeien.”
Blauwalg niet ongevaarlijk
Blauwalgen zijn bacteriën die van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water leven. Ze hopen zich op bij warm weer en maken gifstoffen aan die gevaarlijk zijn voor mensen en dieren. Nadat je in aanraking bent gekomen met blauwalgen kun je last krijgen van huiduitslag, geïrriteerde ogen of maagproblemen. Het advies is om goed af te spoelen onder de douche. Dieren kunnen er zelfs aan overlijden.
‘Kan snel omslaan’
Dat wil niet zeggen dat Gelderland al het hele jaar blauwalgenvrij is. Er zat al blauwalg in onder meer recreatieplas Hambroek in Borculo, Walburgen in Gendt en De Rietput in Heukelum. Alle waarschuwingen in Gelderland zijn onlangs door de provincie ingetrokken. De waterschappen controleren de kwaliteit van het zwemwater en vervolgens geeft de provincie een waarschuwing af. Hoewel Gelderland nu blauwalgenvrij is, betekent dat niet dat dat over weken ook zo is. “We weten dat het heel snel kan omslaan”, zegt een woordvoerder van de Unie van Waterschappen. “Vooral bij periode met heel veel zon hoge temperaturen”, vult hij aan.
Bron: Omroep Gelderland