Man die Christianne van der Wal uit Harderwijk bedreigde voor de rechter

“Een doodsbedreiging? Nee, dat is het niet.” Dat zegt de Kootwijkerbroeker die rond de boerenprotesten in 2022 de tekst: ‘Pim Fortuin, 6 mei 2002; Theo van Gogh, 2 november 2004 en Christianne van der Wal …?’ op zijn vrachtwagen zette. Volgens de man gold het voor Van der Wal, die destijds minister voor Natuur en Stikstof was, als waarschuwing. ‘Ga in gesprek met boeren, want anders kan er wat naars gebeuren.’

Dat was de kern van de verdediging van de Kootwijkerbroeker woensdagmiddag tijdens het hoger beroep. Eerder werd hij door de rechtbank voor opruiing en bedreiging veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden. De man is het niet met de beslissing van de rechtbank eens. “Ik heb de minister niet willen bedreigen of aan opruiing gedaan.”

Doodsbedreiging
Volgens de Kootwijkerbroeker moet de tekst die op de achterkant van zijn vrachtwagen stond, vooral gelezen worden als waarschuwing aan de minister, die rond die tijd plannen afkondigde om de stikstofuitstoot te verminderen. Die ideeën vielen bij het gros van boeren en hun sympathisanten niet goed.

“Ik wilde de minister daarvoor waarschuwen: ‘Ga niet verder met de plannen. Neem niet alle boeren spullen af en wacht niet tot er eentje doordraait en wel kwaad wil.'”
Het Openbaar Ministerie leest de tekst van de man niet als waarschuwing en ziet het als doodsbedreiging. “Er wordt met de tekst voorgesteld om de minister te vermoorden. De minister heeft aangifte gedaan naar aanleiding van deze tekst. Dat moet voor haar ontzettend beangstigend zijn geweest”, zei de aanklager.

Gerechtshof
Ook het hof is kritisch op de lezing van de verdachte. “Pim Fortuyn en Theo van Gogh zijn op gewelddadige wijze om het leven gebracht door mensen die het niet met hun gedachten eens waren”, hield de voorzitter van het hof de Kootwijkerbroeker voor. “Als u de minister wilde waarschuwen, waarom heeft u dát dan niet gewoon opgeschreven?”

“Achteraf was het beter geweest om de tekst niet op de vrachtwagen te zetten”, vindt de man. “Ik ben zelf niet in staat om iemand te vermoorden. Ik ben niet voor opruiing. Ik ben niet voor doodsbedreiging, dan stuur je brieven of mails ofzo. Ik kan het helaas niet terugdraaien. Dit had nooit mogen gebeuren.”

Vrijheid van meningsuiting
De Kootwijkerbroeker denkt dat de tekst minister Van der Wal niet veel heeft gedaan. Het hof houdt hem voor dat zij wel aangifte tegen hem heeft gedaan. Een duidelijk antwoord op de vraag komt er niet. “Ik ben er eerder om mensen te helpen dan de dood in te jagen.” De man had niet verwacht dat hij vervolgd zou worden voor deze zaak.

De advocaat van de verdachte pleit voor vrijspraak. “Het is een impulsieve misser”, zei de verdediging. “De tekst valt onder de vrijheid van meningsuiting.” Dat is volgens het Openbaar Ministerie niet aan de orde. De aanklager eist tegen de man een taakstaf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden.

Het hof doet over twee weken uitspraak.

Bron: Omroep Gelderland.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *