Afbraak van kunstwerk Sea Level in Zeewolde van start

Wethouder Erik van de Beld van de gemeente Zeewolde heeft de drilboor in de muur van het kunstwerkSea Level gezet, als symbolische start voor de afbraak. Sea Level moet straks met ‘zelfhelend beton’ duizend jaar kunnen blijven staan. Maar eerst moeten de twee muren van beton, elk 200 meter lang, plat. In Maartdit jaar overleed kunstenaar Richard Serra op 85-jarige leeftijd in zijn huis in Long Island, ten oosten van New York. De Amerikaanse beeldhouwer maakte dit werk in 1996. Het bestaat uit twee betonnen muren van elk 200 meter lang die aangeven hoe hoog het water zou komen te staan als de dijken in het gebied zouden doorbreken. De kunstenaar droeg in 2023 nog 750.000 euro uit eigen zak bij ten behoeve van renovatie en onderhoud van Sea Level. Het afbreken en opnieuw opbouwen van het werk kost in totaal 1 miljoen euro.

In februari dit jaar meldde de gemeente Zeewolde dat Serra mee betaalt om zijn kunstwerk in Zeewolde te herbouwen. De Amerikaanse beeldende kunstenaar besloot het bedrag te verhogen naar 1 miljoen euro om zijn landschapskunstwerk af te laten breken en opnieuw op te laten bouwen.

Op basis van een uitgebreid rapport van Stichting Land Art Flevoland koos de gemeente in samenspraak met de kunstenaar voor grondige renovatie. “Als gemeente willen we dit geweldig unieke landschapskunstwerk een goede toekomst geven. In samenwerking met de kunstenaar gaan we dit mooie project aan,” zo zei de wethouder eerder.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *