Dolfinarium Harderwijk houdt zich volgens Stichting Bite Back niet aan afspraken

Het Dolfinarium in Harderwijk houdt zich volgens Stichting Bite Back niet aan eerder gemaakte afspraken. De dierenrechtenorganisatie stelt dat dolfijnen en zeeleeuwen nog steeds onnatuurlijk gedrag moeten vertonen tijdens voorstellingen. Ze wil daarom dat de overheid ingrijpt. Dat meldt Omroep Gelderland. Om het vertonen van onnatuurlijk gedrag tegen te gaan, zijn in 2019 afspraken gemaakt tussen het dierenpark en de Visitatiecommissies Dierentuinen. De dieren werden te veel gebruikt als ‘performers’, stelde de commissie toen vast. In de afspraken die destijds zijn gemaakt, stond dat educatie voorop moest staan. Echter waren er wel uitzonderingen, bijvoorbeeld voor gedrag dat ‘bijdraagt aan het overbrengen en verduidelijken van de educatieve boodschap’.

‘Overheid moet ingrijpen’
Toch houdt het dierenpark zich hier niet aan, vindt Stichting Bite Back. Ze zegt foto’s en videobeelden te hebben waarop te zien is hoe een dolfijn een trainer voortduwt in het water en hoe zeeleeuwen ‘zwaaien’ naar het publiek. Op andere beelden zouden zeezoogdieren over een waterstraal moeten springen, wat volgens de stichting vergelijkbaar is met hoepel springen. Daarom wil de dierenrechtenorganisatie dat de overheid ingrijpt.

Reactie Dolfinarium
De klachten over het dierenpark zijn in behandeling genomen, bevestigt een woordvoerder van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. “Tot waar loopt educatie en waar begint entertainment? Daar denken de partijen anders over”, concludeert ze.
Alex Tiebot, directeur van het Dolfinarium, geeft aan ‘niet inhoudelijk te willen reageren’. Hij wil alleen kwijt dat zij ‘van mening zijn dat zij zich aan alle gemaakte afspraken houden’.

Activisten die voorstellingen verstoren krijgen lik op stuk
Parkmanager Tiebot heeft verder duidelijk gemaakt dat activisten die voorstellingen verstoren lik op stuk krijgen, aldus dagblad de Stentor. Het Dolfinarium is klaar met deze ‘onacceptabele protestacties’ en kiest voor een stevige aanpak: daders straffen en daarmee (hopelijk) afschrikken. ,,De impact hiervan is groot, ook op onze medewerkers,’’ zo citeert de krant de parkmanager.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *