Gelderland, Flevoland en Zeewolde: geen geld naar onderzoek verdronken slot Hulkenstein

De provincies Gelderland, Flevoland en de gemeente Zeewolde willen nog niet investeren in meer onderzoek naar het verdronken slot Hulkenstein. Dat meldt Omroep Flevoland. Volgens de provincie Gelderland is er nu geen reden om te graven. Ergens op de bodem van het Nijkerkernauw moesten de restanten van het middeleeuwse Slot Hulkenstein liggen. De precieze locatie was lange tijd onbekend, totdat verslaggever Arend Dubbelboer van Omroep Flevoland besloot deze zomer te gaan zoeken. Bij twee locaties vonden de meegereisde duikers niks, maar bij de derde locatie was het raak. Ze vinden muurrestanten van het Slot, een bouwwerk van circa twintig bij twintig meter groot. Maar om erachter te komen wat er nog meer op de bodem ligt, naast de muren, is meer onderzoek nodig. De betrokken maritiem archeoloog Yftinus van Popta zou graag zien dat alles wordt drooggelegd, om vervolgens alles op te graven en te documenteren. Volgens Popta zou er nog veel meer kunnen liggen.

Geen reden toe
Maar daarvoor willen de provincies Gelderland, Flevoland en de gemeente Zeewolde niet betalen. Een woordvoerder van de provincie Gelderland laat aan Omroep Flevoland weten dat ze er nu geen reden toe zien: “Op het moment dat een archeologische vindplaats wordt bedreigd, is er wellicht reden om een plek op te graven. In dit geval is dat niet aan de orde. Bovendien is een opgraving bijzonder kostbaar. Op dit moment is er voor de provincie Gelderland geen aanleiding om hiermee aan de slag te gaan.”
De provincie Flevoland is net zo terughoudend, maar denkt graag mee in andere oplossingen: “Het uitgangspunt van de Nederlandse wetgeving rondom archeologie is dat deze het beste bewaard kan worden ter plekke, onder de grond. Uiteraard staan we ervoor open om met de onderzoekers in gesprek te gaan over wat voor soort onderzoek naar het kasteel er wel mogelijk is, zeker als het passend is bij onze archeologische onderzoeksagenda.”

Vooralsnog geen onderzoek naar resten in Nijkerkernauw
De gemeente Zeewolde laat weten dat ze de ontwikkelingen op de voet volgen. Als de gemeente benaderd wordt over een onderzoek naar de resten in het Nijkerkernauw, dan wil de gemeente graag eerst in gesprek. “Wij zullen op dat moment de vraag beoordelen en kijken welke mogelijkheden er zijn om een gemeentelijke bijdrage aan het onderzoek te leveren.” Omroep Flevoland publiceerde een documentaire over de zoektocht naar het slot.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *