Gemeente Putten: “Onze taken stapelen zich op, maar de middelen blijven achter”

De gemeente Putten staat voor een steeds grotere uitdaging. De verantwoordelijkheden van gemeenten blijven groeien. Denk aan de thuiszorg, buurtveiligheid, het onderhoud van wegen en stoepen, de ontwikkeling van nieuwe woongebieden, jeugdzorg en het beheer van schoolgebouwen. De lijst gaat maar door. Vanuit de landelijke politiek in Den Haag worden er steeds meer taken bij gemeenten neergelegd, terwijl de financiële middelen juist afnemen. Dit brengt gemeenten in een lastiger positie.

Dreiging van miljardentekort
Met de dreiging van een miljardentekort voor gemeenten in heel Nederland in 2026, luiden de gemeenten de noodklok. “De grens is voor veel gemeenten bereikt,” zegt wethouder Ewoud ’t Jong, portefeuille Financiën. “In Putten kunnen we vooralsnog garanderen dat wij onze inwoners de zorg en veiligheid kunnen bieden die zij verdienen, maar ook de gemeente Putten komt door de bezuinigingen van het rijk de komende jaren meer in de gevarenzone.”

Dringend beroep op nieuwe kabinet
De gemeenten vragen het nieuwe kabinet dan ook met klem om verstandige besluiten te nemen die de leefbaarheid garanderen. Putten neemt deel aan de landelijke actie ‘Je gemeente doet er alles aan’ om aandacht te vragen voor de nijpende situatie waarin veel gemeenten verkeren. Deze actie benadrukt de urgentie van de situatie en roept het kabinet op om passende maatregelen te nemen.

‘Wij blijven als gemeente alles op alles zetten om de kwaliteit van zorg, welzijn en leefbaarheid in Putten te waarborgen. De komende tijd zullen we onze inzet op dit gebied verder intensiveren en we hopen dat politiek Den Haag onze inspanningen ondersteunt met de juiste middelen’, aldus wethouder ‘t Jong.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *