Ermelo presenteert sluitende begroting voor 2025 en heeft vertrouwen in lange termijn

Het collega van B&W heeft voor het jaar 2025 een sluitende begroting gepresenteerd. Wethouder Arap-John Tigchelaar (Financiën) is hier trots op. “We staan er financieel goed voor. Daar is door veel mensen binnen de organisatie hard aan gewerkt.”

Vooruitblik
Ondanks alle (landelijke) onzekerheden verwacht het college komend voorjaar ook een sluitende Kadernota 2026 te presenteren. Wethouder Tigchelaar: “Net als veel gemeenten worden ook wij getroffen door teruglopende inkomsten vanuit het Rijk. En we kunnen niet meer uitgeven dan er binnenkomt. Daarom moeten we realistisch begroten. En vasthouden aan het motto van ons coalitie-akkoord: zorgzaam, spaarzaam, en duurzaam. Ik heb er alle vertrouwen in dat we daardoor ook in de toekomst financieel gezond blijven.”

Belangrijke onderwerpen
In de begroting voor 2025 staan enkele belangrijke punten, waar de gemeente in 2025 geld in investeert:

Samenwerken voor Ermelo
De gemeente Ermelo versterkt de samenwerking met inwoners en partners en betrekt hen actief bij de plannen. Daarnaast werkt Ermelo samen met andere gemeenten, zoals Harderwijk en Zeewolde. Bijvoorbeeld op het gebied van ondermijning, ruimte en het sociaal domein.

Samenleven in Ermelo
Ermelo streeft naar een gezonde, veilige woonomgeving, waarbij inwoners voor elkaar klaar staan en iedereen mee kan doen. Met de Nota Sociaal Domein 2024-2029 werkt de gemeente aan belangrijke maatschappelijke opgaven. Denk aan kansrijk opgroeien, langer zelfstandig thuis wonen, en perspectief op werk.

Samen Wonen in Ermelo
Onder het programma ‘Samen Wonen in Ermelo’ werkt Ermelo aan wonen, mobiliteit, duurzaamheid en groen, met voldoende woningen in Ermelo. In de woondeal voor 2025-2035 maakt de gemeente plannen voor tijdelijke woningen en grootschalige woningbouw na 2030. Ook duurzaamheid is belangrijk. De gemeente zet in op een veilige, groene omgeving. Daarom herijkt Ermelo de regionale energiestrategie en wordt gewerkt aan grote projecten als de Smart Energy Hub op Veldzicht.

Samen Ondernemen in Ermelo
Ook voor ondernemers werkt de gemeente naar eigen zeggen hard. Samen met omliggende gemeenten werkt Ermelo aan een bedrijventerrein langs de A28. De visie op toerisme en recreatie voor 2025-2030 richt zich op het verbeteren van recreatieve verbindingen en fietsroutes, waaronder mountainbikeroutes. Hierdoor blijft Ermelo aantrekkelijk voor toeristen en inwoners.

Lastendruk 2025
De belastingen en leges gaan niet verder omhoog dan de inflatie. Dit betekent een verhoging van niet meer dan 2,3%. De Toeristen- en forensenbelasting gaan wel omhoog. Dit levert de gemeente in totaal € 800.000,- per jaar op.

Vaststelling door de gemeenteraad
De gemeenteraad vergadert op 9 oktober voor het eerst over de begroting en neemt hierover op 13 november een besluit. Na vaststelling door de raad dient de gemeente de begroting ter goedkeuring in bij de provincie.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *