Van 7 tot en met 12 oktober 2024 is de Gelderse Week van Ons Eten. Daarmee wil de provincie Gelderland mensen meer bewust maken van waar het eten op hun bord vandaan komt. Gedeputeerde Harold zoet: “Ons eten is niet vanzelfsprekend. Gelderse boeren en tuinders werken daar hard voor. Daar staan we extra bij stil.” De Week van Ons Eten is een initiatief van de Dutch Food Week. De themaweek werd in 2023 voor het eerst gehouden in Gelderland.
Van Gelderse bodem
Belangrijk onderdeel van de themaweek is aandacht voor lokale Gelderse voedselmakers. In verschillende supermarkten presenteren boeren hun producten en op zaterdag 12 oktober openen verschillende boeren, telers en andere voedselmakers in Gelderland hun deuren voor bezoekers.
Kinderen leren over hun eten
Een ander belangrijk doel van de week is om kinderen meer te leren over waar hun eten vandaan komt. Zo’n 50 schoolklassen uit alle regio’s van Gelderland gaan deze week op les bij een (educatie)boer. “Als je snapt hoeveel tijd en energie het kost om bijvoorbeeld van een zaadje iets te laten groeien, krijg je meer waardering voor en plezier in je eten”, aldus Zoet. Ook worden 14 burgemeestersontbijten in Gelderland aangevuld met lokale producten en schuift de boer aan om hierover te vertellen. Bij een burgemeestersontbijt nodigt de burgemeester een klas uit zijn of haar gemeente uit voor een gezond ontbijt op het gemeentehuis.
Gelderse Waarde-Ringen 2024
Donderdag 10 oktober is het Voedselmakersgala. Op deze avond worden ook de Gelderse Waarde-Ringen 2024 uitgereikt. Dat is een onderscheiding voor mensen die zich bijzonder inzetten om burgers en boeren dichter bij elkaar te brengen. Iedereen kon iemand voordragen. Er zijn zo’n 50 mensen in 3 categorieën genomineerd: educatie, extensivering en innovatie. Genomineerden variëren van landbouwers tot leraren en van gepensioneerde wetenschappers tot betrokken inwoners.