Dolfinarium Harderwijk krijgt Michelinster, ‘onbegrijpelijk’ vindt dierenrechtenorganisatie

Het Dolfinarium in Harderwijk heeft een Michelinster gekregen. Niet voor de broodjes tonijn, maar voor het uitje zelf. Maar dierenrechtenorganisaties zijn kritisch. “Wij vinden het onbegrijpelijk dat Michelin deze ster aan het Dolfinarium toekent.”

De Michelinsterren zijn vooral bekend bij restaurants, maar worden ook al 90 jaar uitgedeeld aan bijzondere toeristische attracties. Het Dolfinarium heeft één ster gekregen, wat betekent dat het park een bezoek waard is als je in de buurt bent.

“We zijn ontzettend trots op deze erkenning. Het Dolfinarium is natuurlijk al jaren een begrip in Nederland, maar we zijn vooral trots dat onze focus op educatie en de koerswijziging die we jaren geleden hebben ingezet nu worden gewaardeerd”, reageert directeur Alex Tiebot.

Onverwacht

De toekenning van de ster kwam overigens wel als een verrassing. “Het kwam redelijk uit de lucht vallen. Maar we zijn er hartstikke blij mee. We krijgen veel positieve reacties. Veel mensen gunnen ons deze beloning voor ons harde werken”, vertelt een woordvoerder van het park.

“We hebben hard gewerkt om niet alleen een leuke dag uit te bieden, maar ook om bezoekers bewust te maken van het belang van zeeleven en natuurbehoud”, aldus de directeur.

Tegenstanders

Toch zijn er niet alleen maar positieve reacties op de verkregen Michelinster. Al jaren zijn er dierenrechtenorganisaties die kritiek hebben op het Dolfinarium. Volgens Stichting Bite Back houdt het park zich niet aan eerdere gemaakte afspraken om het vertonen van onnatuurlijk gedrag tijdens voorstelling tegen te gaan.

“Wij vinden het onbegrijpelijk dat Michelin deze ster aan het Dolfinarium toekent. Michelin erkent niet dat het park zich niet houdt aan de Europese richtlijnen. Dat vinden we jammer”, aldus Raymond Olivers van Stichting Bite Back. “We willen graag in gesprek met Michelin zodat deze de eis voor dierenwelzijn ook mee gaat nemen in zijn toekenning.”

Michelin beoordeelt de attracties nu op basis van negen vaste criteria: de eerste indruk, de bekendheid van een plek, de activiteiten, intrinsieke waarde, inspanningen, schoonheid, charme, kwaliteit van ontvangst en de kwaliteit van het bezoek zelf.

“We hopen dat Michelin de ster van het Dolfinarium dan in heroverweging neemt”, aldus Olivers van de dierenrechtenorganisatie.

‘Wij blijven actie voeren’

De toekenning van de Michelinster voelt voor Stichting Bite Back niet als een tegenslag. “Dit motiveert ons alleen maar meer om actie te blijven voeren. Wij denken überhaupt dat het Dolfinarium geen lang leven meer heeft. De Michelinster vormt dus zeker geen bedreiging”, aldus Olivers.

Het Dolfinarium streeft voorlopig naar misschien wel een tweede ster. “Hoe meer, hoe beter natuurlijk. We werken er altijd aan om een bezoek leuk en leerzaam te houden”, aldus de woordvoerder van het Dolfinarium. “De Michelinster motiveert ons nog meer om te blijven innoveren en verbeteren.”

Bron: Omroep Gelderland

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *