Begroting 2025 Putten: ‘Groei vanuit daadkracht, met oog voor de toekomst’

De gemeente Putten presenteert een positieve begroting voor 2025. Het college van burgemeester en wethouders blijft inzetten op groei en ontwikkeling. Ondanks de verwachte lagere inkomsten in 2026, blijft de gemeente investeren in belangrijke projecten. “We zijn en blijven daadkrachtig, maar enige voorzichtigheid is ook op z’n plaats’, zegt wethouder ’t Jong.

Belangrijke projecten in 2025
In de Begroting 2025 staan grote investeringen gepland in welzijn, zorg en maatschappelijke participatie. Dit sluit aan op het meerjarenplan Samenleving. Daarnaast werkt de gemeente aan de nieuwe woonwijk Halvinkhuizen, bedrijventerrein Henslare, de bouw van een nieuwe sporthal en de Zuidelijke ontsluiting.

Focussen op een duurzame toekomst
Voor een duurzame toekomst heeft de gemeente vier speerpunten: energieneutraliteit, klimaatadaptatie, biodiversiteit en circulaire economie. In 2025 ligt de nadruk op energieneutraliteit. Dit betekent meer duurzame energie opwekken, de warmtetransitie voor wijk Bijsteren- Husselerveld voorbereiden en gemeentelijk vastgoed verduurzamen. Ook wordt extra aandacht besteed aan klimaatadaptatie.

Kerntaken en financiële zekerheid blijven op orde
Naast nieuwe projecten zorgt de gemeente ervoor dat de uitvoering van kerntaken op peil blijft. Denk hierbij aan het beheer van de openbare ruimte, goede dienstverlening en zorg voor inwoners via de WMO, jeugdzorg en de Participatiewet. “Wij voeren een degelijk financieel beleid met een sluitende begroting,” zegt wethouder ‘t Jong.

Kleine stijging van lokale lasten
Hoewel de rijksbijdrage afneemt, blijven de gemeentelijke kosten stijgen. De lokale belastingen gaan in 2025 met 3,5% omhoog, wat gelijk is aan de inflatie. De afvalstoffenheffing stijgt iets meer door hogere beheerkosten.

Bespreking en vaststelling
De begroting is beschikbaar via www.putten.nl/raadsinformatiesysteem. Op donderdag 7 november bespreken het college en de gemeenteraad de begroting voor 2025-2028. Daarna stelt de gemeenteraad deze definitief vast.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *