Stress door wandelaars en honden verlaagt vruchtbaarheid edelherten op de Veluwe

Wandelaars en loslopende honden blijken meer invloed te hebben op de stressniveaus van edelherten op de Veluwe dan eerder werd aangenomen. Recente onderzoeken tonen aan dat deze verstoring leidt tot een daling in vruchtbaarheid, zo meldt Omroep Gelderland.

Sterke daling aantal drachtige herten
Tussen 1985 en 2015 is het aantal drachtige hindes met ruim 10 procent afgenomen. Onderzoekers Estella Ebbinge en Beau Strijker stellen dat verhoogde stresshormonen de hormonale balans van de dieren verstoren, wat negatieve gevolgen heeft voor de voortplanting.

Wandelaars verstoren meer dan verkeer of jagers
Edelherten blijken vooral gevoelig voor onverwachte verstoring in open gebieden zoals heide. Wandelaars en loslopende honden veroorzaken meer stress dan auto’s of jagers, doordat ze onvoorspelbaar opduiken. In tegenstelling tot auto’s, die een vaste route volgen en van ver hoorbaar zijn.

Gewichtsverlies beïnvloedt voortplanting
Door langdurige stress zijn hindes in dertig jaar tijd gemiddeld acht kilo afgevallen. De dieren eten minder of trekken zich terug naar voedselarmere gebieden, wat leidt tot een vettekort dat essentieel is voor voortplanting.

Oproep tot betere recreatieregels
Onderzoekers pleiten voor betere regulering van recreatie in kwetsbare natuurgebieden. Zones met beperkte toegang en betere voorlichting aan bezoekers kunnen helpen om verstoring van dieren, waaronder ook hazen en broedende vogels, te beperken. Honden dienen, zoals in veel gebieden al verplicht is, aan de lijn te blijven.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *