Aantal klachten over laagvliegende Defensiehelikopters fors omlaag

Het aantal klachten over laagvliegoefeningen door Defensiehelikopters is opnieuw gedaald. Dat blijkt uit cijfers die de Luchtmacht jaarlijks publiceert, meldt Omroep Gelderland. Het gaat om het laagste aantal klachten in de afgelopen vijf jaar.

De oefeningen van Defensie met het laagvliegen kunnen schade of overlast veroorzaken, doordat dieren op de vlucht slaan en gewond raken, bomen beschadigd raken of mensen de herrie slecht verdragen. Vooral in de coronaperiode leidden oefeningen tot een piek in het aantal klachten: 1.365. Defensie oefent al jaren op de Veluwe en in het land van Maas en Waal. Uit het laagvlieggebied Veluwe/Randmeren kwamen wel meer klachten dan eerder.

Wat is laagvliegen?
Om in oorlogsgebied veilig te kunnen werken, moeten helikopters van Defensie zich kunnen ‘verstoppen’ tussen obstakels zoals bomen en gebouwen. Daarvoor zijn speciale technieken nodig waarvoor militairen goed getraind moeten zijn. Die oefeningen vinden plaats in laagvlieggebieden.

De rotorbladen van de helikopter veroorzaken geluid, helemaal als de helikopter laag overvliegt. Dieren kunnen ervan in de stress raken, uit paniek wegrennen en zichzelf dan verwonden.

Bron: Omroep Gelderland

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *