Aanvullende maatregelen tegen overlast bij asielzoekerscentrum Harderwijk

Na een periode van relatieve rust is in de afgelopen weken een toename geconstateerd van incidenten en overlast rondom het asielzoekerscentrum (azc) aan de Graaf Ottolaan in Harderwijk. Naar aanleiding hiervan heeft op 8 juli een spoedoverleg plaatsgevonden tussen de gemeente, politie en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). In overleg is besloten diverse aanvullende veiligheidsmaatregelen te treffen om de situatie in de wijk te stabiliseren.

Tot de recente incidenten behoren een steekincident, conflicten tussen bewoners en omwonenden, overlast door bezoekers van buitenaf en herhaald klimmen over de hekken. Onder meer werd op 8 juli in de vroege ochtend een steekpartij gemeld, waarbij een bewoner en een bezoeker onder invloed van alcohol betrokken waren. De betrokken bewoner is overgeplaatst naar een Handhavings- en Toezichtlocatie (HTL) met een strenger regime. Twee andere bewoners die herhaaldelijk ongewenst bezoek ontvingen, worden eveneens overgeplaatst naar locaties elders in Nederland.

Een aanzienlijk deel van de overlast blijkt veroorzaakt door personen die niet op het azc in Harderwijk verblijven. Zo werd op 4 juli een buurtbewoner mishandeld door een minderjarige asielzoeker uit een andere gemeente, die inmiddels is aangehouden en overgeplaatst. Vijf personen uit Nunspeet, Eemnes en Assen hebben een locatieverbod opgelegd gekregen.

De beveiliging op het terrein van het azc wordt verscherpt. Er vindt intensievere controle plaats op bezoekers en toegangshekken worden gecontroleerd op zwakke plekken. Ook worden buurtcoaches opnieuw ingezet, onder meer met een preventieve en de-escalerende rol. Daarnaast wordt cameratoezicht buiten het azc aangescherpt.

De politie zal de komende tijd nadrukkelijk aanwezig zijn in de wijk, zowel zichtbaar als onzichtbaar, en waar mogelijk handhavend optreden. Strafrechtelijke maatregelen worden toegepast wanneer bewijsvoering dat toelaat; in andere gevallen volgt bestuurlijke rapportage om gebieds- of locatieverboden te kunnen opleggen.

Volgens de gemeente wordt het merendeel van de incidenten veroorzaakt door een beperkte groep overlastgevers. De overgrote meerderheid van de bewoners houdt zich aan de regels en ondervindt zelf hinder van de onrust en de negatieve beeldvorming.

Gemeente, politie en COA benadrukken dat meldingen van incidenten van belang zijn voor een adequate aanpak. Tegelijkertijd wordt gewezen op het risico van onjuiste berichtgeving en geruchten, die bijdragen aan polarisatie in de samenleving.

Overlast en incidenten kunnen gemeld worden via de receptie van het azc/COA (088 7150970, 24 uur per dag bereikbaar), de politie (0900 8844, of 112 bij spoed) of de gemeente Harderwijk (0341 411911).

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *