Burgemeester Nunspeet vindt dat boerenacties averechts werken

Burgemeester Céline Blom van de gemeente Nunspeet en Ton Heerts van Apeldoorn zijn niet te spreken over de manier waarop boeren maandagavond actie gevoerd: “Dit werkt averechts.”

Burgemeester Blom plaatst kanttekeningen bij de gang van zaken bij de boerendemonstratie op de A28 maandagavond. Zo is de demonstratie niet aangemeld, zoals dat hoort. “Demonsteren is een belangrijk grondrecht. Dat is een goed recht in ons land”, zo begint ze haar reactie op de gebeurtenis.

“Ik heb veel empathie”, gaat zij verder: “Maar nu is er afval achtergelaten en zijn er brandjes gesticht. Nu moesten er brandweermensen heen die ’s middags ook al een moeilijke inzet hadden. Dit werkt averechts.” Ze vindt een medestander in haar collega in de Utrechtse gemeente Vijfherenlanden Sjors Fröhlich: “Het blokkeren van snelwegen gaat de grens van het demonstratierecht over.”

Brand en afval

Maandagavond is er volgens de politie in Oost-Nederland op vijftien verschillende locaties afval gedumpt en brand gesticht. Ook zijn er blokkades ontstaan door afval of landbouwvoertuigen. Op de A50 zijn twee verdachten aangehouden voor het dumpen van afval en brandstichting. Naast het afval zat er ook asbesthoudend materiaal in de brandhaard.

Burgemeester Heerts is niet te spreken over de gebeurtenissen op de A50. Ter hoogte van Beekbergen werd afval in brand gestoken. “Uit de vele verontwaardigde reacties uit de hele samenleving blijkt heel duidelijk: met dit soort onwettige acties verspeel je alle begrip en draagvlak”, aldus de burgemeester van Apeldoorn. “Brandstichten, met ook nog eens asbesthoudend materiaal, in de nabijheid van een woonomgeving is afschuwelijk. Dit heeft niks meer met vrijheid van meningsuiting te maken, dit zijn gewoon strafbare feiten. En voor plegers van strafbare feiten geldt dat ze vervolgd moeten worden.”

Voor de brand bij Beekbergen werden al twee mannen uit Klarenbeek en Eerbeek aangehouden, liet de politie dinsdag weten.

Steun wordt minder

Rik Loeters, voorman van de BBB in Gelderland, valt de burgemeester van Nunspeet deels bij: “Vernielen van zaken, kan niet. Daar staan we absoluut niet achter.” Wel snapt Loeters de wanhoop bij de boeren. “Het water staat hen aan de lippen.”

Burgemeester Blom ziet ook dat in haar gemeente veel mensen met de boeren meeleven, maar dat het begrip met deze actie af kan nemen: “Er is in deze omgeving veel empathie voor de boeren. Maar die zijn ze nu aan het verspelen. Ik betreur de manier waarop het nu gegaan is. Daar heb ik veel moeite mee.”

Toch onderneemt Blom verder geen actie: “Ik ga geen aangifte doen.”

Bron: Omroep Gelderland

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *