Het college van Harderwijk wil aan de slag om inhoud te geven aan een circulaire samenleving in de gemeente Harderwijk. Het beleidsdocument De Circulaire Stad waarin de visie en de uitvoeringsstrategie te vinden zijn, wordt ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad. Wethouder Bert van Bijsteren is daar blij mee: “Circulariteit betekent voor Harderwijk en Hierden dat we stap voor stap afscheid nemen van de weggooimaatschappij, producten hun waarde laten behouden en het gebruik van primaire grondstoffen zoals olie, gas en delfstoffen verminderen.”
Landelijke en lokale doelen
Harderwijk sluit aan bij de landelijke doelstellingen om in 2030 50% minder grondstoffen te gebruiken en in 2050 een circulaire samenleving te hebben bereikt. En stelt ook eigen doelen. Zo wil de gemeente voedselverspilling verminderen, meer circulaire startups in Harderwijk een kans geven, minder primaire grondstoffen verbruiken in de bouw en ten slotte inwoners ondersteunen ook zelf aan de slag te gaan met de circulaire economie.
Focus op vier belangrijke groepen in uitvoering
De uitvoeringsstrategie voor de jaren 2021-2024 legt de focus op vier belangrijke groepen: de gemeente zelf, de bouwsector, de ondernemers en de inwoners. Zo heeft de gemeente gekozen voor het circulair slopen van het oude binnenzwembad De Sypel.
Maar ook is het idee om een pilot circulair bouwen te starten met inwoners en met de bouwsector een platform voor circulair bouwen in te richten. Lokale ondernemers worden uitgedaagd te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om plastic verpakkingen te verminderen. En een voorbeeld van een project met inwoners is het doen van een proef met het aanbieden van wasbare luiers. Ook wordt onderzocht welke mogelijkheden er zijn voor een duurzaamheidscentrum, een plek in de stad waar onder meer over circulariteit informatie en tips te vinden zijn.
De Circulaire Stad maakt beleidsmatig deel uit van de duurzaamheidsvisie die in juli 2020 door de raad is vastgesteld. De duurzaamheidsvisie bestaat uit 4 pijlers, biodiversiteit, klimaatadaptatie, energietransitie en circulariteit.