Het was aansluiten bij een enorme file van wachtende auto’s voor de milieustraat in Harderwijk. De regels voor het afval inzamelen gaan volgend jaar op de schop en daardoor willen heel veel mensen nu nog hun afval wegbrengen. De wachtrij was enorm. Auto’s volgeladen met vuilniszakken, busjes met troep en complete aanhangwagens kwamen er voorbij. Het is vooral PMD wat weggebracht werd. Het plastic, metaal en drankkartonnen kunnen in een aparte zak gratis worden ingeleverd, maar alleen nog dit jaar.
Twee keer per jaar gratis
Daarnaast kunnen inwoners uit Harderwijk twee keer per jaar gratis troep naar de milieustraat brengen en ook die regeling vervalt volgend jaar. Dat tot grote teleurstelling bij bezoekers.
“Ik baal er echt van”, zegt een man die zijn busje heeft volgeladen met troep. “We konden het echt merken in het gezin, de restafvalbak zat bijna nooit meer vol.” Ook een andere man heeft zijn auto helemaal volgestouwd met zakken PMD. “Ik heb meteen alles meegenomen van de hele straat”, legt hij uit.
Chaos in de mileustraat
Volgend jaar moeten inwoners hun plastic afval gewoon bij het restafval doen, legt verantwoordelijk wethouder Edwin Enklaar uit. Ook verdwijnt de optie om twee keer per jaar gratis afval weg te brengen. “Dat komt allemaal door de manier van inzamelen”, legt Enklaar uit. “Als een zak PMD voor meer dan 15 procent uit troep bestaat, dan moet de hele zak de verbrandingsoven in. Daardoor lopen de kosten die we achteraf krijgen enorm op.” En dat raakt elke inwoner weer in de portemonnee.
Alle bakken vol
Daarom gaan mensen toch nog heel snel naar de milieustraat. Afgelopen zaterdag leidde dat tot zo’n chaos dat de gemeente heeft opgeroepen om niet meer naar de milieustraat te komen. Alle bakken waren vol. Daardoor ontstond er maandag dus een enorme rij. Alleen vandaag, oudejaarsdag, hebben mensen nog tijd om afval in te leveren, daarna is het uit met de pret. De man in het witte busje reageert teleurgesteld: “Ik verwijt de gemeente niks, maar vooral onze mede-inwoners die kennelijk niet weten hoe ze afval moeten scheiden.”
Bron: Omroep Gelderland