Duidelijke spelregels omtrent ontslag waarnemer na commotie rond kwestie Klein in Scherpenzeel

Minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken werkt aan een modernisering van de Gemeentewet waarin duidelijk is verwoord wie een waarnemend burgemeester mag ontslaan.

Niet bevoegd
Had Gelders commissaris van de koning John Berends vorig jaar nu wel of juist niet de bevoegdheid waarnemend burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel te ontslaan? De rechter moest eraan te pas komen om te oordelen of de commissaris zijn boekje niet te buiten was gegaan. Dat was hij niet, aldus een uitspraak van de Rechtbank Gelderland een jaar geleden.

Expliciet
Toch wilde de Tweede Kamer, bij motie van Mark Strolenberg (VVD) en Roelof Bisschop (SGP), een bij wet geregelde heldere procedure omtrent het ontslaan van een waarnemend burgemeester. Volgens de Kamerleden is de huidige wettelijke regeling wel duidelijk over de bevoegdheid van de commissaris voor benoemingen, maar niet over het ontslaan van waarnemend burgmeester. Hoewel minister Bruins Slot ontkent dat een wettelijke regeling op dat punt ontbreekt en vindt dat de bevoegdheid van de commissaris van de Koning om een eenmaal aangestelde waarnemend burgemeester ook uit het ambt te ontheffen niet ter discussie staat, bereidt ze een modernisering van de Gemeente- en Provinciewet voor. In een brief aan de Tweede Kamer meldt ze dat in die wetten expliciet zal worden gemaakt dat de commissaris van de koning een waarnemend burgemeester kan benoemen, schorsen en ontslaan.

Herindeling Scherpenzeel
Aanleiding voor de bijna Kamerbreed gesteunde motie – alleen JA21 stemde tegen – was de controverse rondom het ontslag van waarnemend burgemeester Eppie Klein van Scherpenzeel door commissaris Berends van Gelderland. Het ontslag van de waarnemend burgemeester speelde tegen de achtergrond van het niet-doorgaan van de herindeling Scherpenzeel/Barneveld. Klein werd daags nadat toenmalig minister Ollongren een streep zette door dat herindelingsplan per direct uit zijn ambt ontheven door de Gelders commissaris. Klein zou volgens Berends niet goed hebben gehandeld in dat herindelingsproces. Berends verweet hem onder andere onzuiver handelen en het niet delen van cruciale informatie. ‘En dat past niet bij integer openbaar bestuur’, zo legde hij een week na het ontslag uit aan Provinciale Staten van Gelderland.

Bron: Binnenlands Bestuur

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *