Ermelo herdenkt Joodse slachtoffers met herinneringsobject en nieuwe Stolpersteine

Op donderdag 1 mei stonden in Ermelo twee gedenkmomenten centraal ter nagedachtenis aan de Joodse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd en vermoord. Aan de rand van het Westerborkpad onthulde wethouder Ronald van Veen een nieuw herinneringsobject. Aansluitend zijn op zes adressen in totaal dertien Stolpersteine geplaatst. Hiermee komt het totaal aantal Stolpersteine in de gemeente op negenendertig.

Herinneringsobject langs het Westerborkpad

Het onthulde herinneringsobject is onderdeel van een regionaal initiatief van zeven Veluwse gemeenten en diverse erfgoedorganisaties. Het netwerk van herinneringspunten langs het Westerborkpad maakt de geschiedenis van Joodse families zichtbaar en hoorbaar. In Ermelo vertelt het object het verhaal van de familie Staal, die in maart 1943 werd gearresteerd tijdens een inval aan de Watervalweg. Slechts één gezinslid, de toen 15-jarige Abraham ‘Aby’ Staal, overleefde de oorlog.

Wethouder Ronald van Veen benadrukte bij de onthulling het belang van zichtbare herinnering in de openbare ruimte. Het object nodigt uit tot reflectie en draagt bij aan het bewustzijn over vrijheid, rechtvaardigheid en samenleven.

Uitbreiding Stolpersteine in Ermelo

Later op de dag zijn dertien nieuwe Stolpersteine gelegd op zes locaties binnen de gemeente. De messing gedenkstenen herinneren aan Joodse inwoners die tijdens de oorlog zijn gedeporteerd en omgebracht. In totaal liggen er nu negenendertig Stolpersteine in Ermelo.

Burgemeester Hans van Daalen onderstreepte tijdens de ceremonie het belang van blijvende zichtbaarheid van deze geschiedenis: “Met deze stenen geven we slachtoffers hun naam en plek terug. Niet alleen voor vandaag, maar als blijvend teken voor volgende generaties.”

De plaatsing van de Stolpersteine is tot stand gekomen in samenwerking met de werkgroep Joodse Slachtoffers Ermelo. De stenen maken deel uit van het internationale Stolpersteine-project, waarbij inmiddels op duizenden locaties in Europa gedenkstenen zijn gelegd.

Meer informatie over het herinneringsobject en de verhalen van Joodse families langs het Westerborkpad is te vinden op www.veluwe.nl/oorlogsherinneringen-langs-het-westerborkpad.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *