De Gelderse overheid wil ‘grenzen stellen aan de wolf’, maar een uitspraak van het Europees Hof maakt het moeilijker om in te grijpen. Het gaat om een zaak in Oostenrijk, daar wilde de overheid het tijdelijk mogelijk maken om te jagen op de wolf na een aanval op vee. “En Oostenrijk is eigenlijk best vergelijkbaar met Nederland. Ook daar waren geen wolven meer, maar die zijn teruggekeerd”, zegt Sander Kole, hoofddocent omgevingsrecht van de Open Universiteit. Ook de provincie Gelderland ziet liever veel meer ruimte om in te grijpen bij de wolf omdat het aantal wolven toeneemt. Het gaat goed met het dier, zegt het college. Alleen volgens het Europees Hof is dat niet voldoende. Ingrijpen kan alleen als het ook in de toekomst goed blijft gaan. “Je kan dus niet ingrijpen omdat het nu beter gaat”, vertelt Kole. “Dat maakt het er zeker niet makkelijker op”, zegt Kole.
‘Je kan niet zomaar ingrijpen’
Bovendien moet worden vastgesteld dat het niet alleen op internationaal niveau beter gaat met het dier. Dat het goed gaat moet ook op regionaal en landelijk niveau worden bewezen. “Het feit dat er in Duitsland veel wolven lopen, betekent dus niet dat je ze in Gelderland dan maar mag verjagen of schieten”, legt Kole uit. Hoeveel wolven er in Gelderland moeten zijn voordat er sprake is van ‘een gunstige staat van instandhouding’, is bovendien nog niet duidelijk. “Dat maakt ingrijpen moeilijker”, erkent ook de provincie. “Het is zeer de vraag of dit wel te doen is op lokaal en regionaal niveau.”
Bovendien zegt het Hof dat ingrijpen of afschot pas kan als alle andere mogelijkheden zijn uitgezocht. “De Oostenrijkse overheid krijgt een draai om de oren omdat ze dat niet goed genoeg hebben gedaan”, aldus Kole. “Er wordt vrij snel gezegd dat het niet te doen is om maatregelen te nemen, dus we gaan ingrijpen. Maar daar neemt Europa dus geen genoegen mee.”
Meer wolfwerende hekken
Het gaat dan bijvoorbeeld om het plaatsen van hekken om de wolf buiten de deur te houden. Het verbaast Kole dat niet veel meer dierhouders in Gelderland al maatregelen hebben genomen. “We weten uit het buitenland dat die hekken de kans op schade echt verkleinen.” Veel dierhouders gaven eerder aan dat het niet te doen is om die maatregelen te nemen. Maar sinds een paar maanden worden er toch veel meer subsidies aangevraagd bij de provincie. Het geld voor dit jaar is al bijna op. Gelderland hoopt dat de wolf uiteindelijk minder beschermd gaat worden. Europa wil daarnaar kijken, maar dat is een weg van de lange adem.
Ingrijpen bij herhaling
Tot die tijd wil de provincie in ieder geval ingrijpen als de wolf twee keer over een wolfwerend hek springt. Dat kan volgens de provincie ook met deze uitspraak nog steeds. “Maar dan moeten alle andere mogelijkheden bekeken zijn en er moet een heel duidelijk belang zijn: bijvoorbeeld het voorkomen van ernstige schade aan de veehouderij.” Volgens Kole gaan rechters daar dan ook heel kritisch naar kijken. “Ja, dan moet dus alles kloppen en met deze uitspraak wordt de lat wel heel hoog gelegd.”
Bron: Omroep Gelderland