De Faunabescherming laat het er niet bij zitten. Nu de rechtbank de provincie de ruimte geeft om met een paintballgeweer te schieten op een niet-schuwe wolf, stapt de Faunabescherming naar de Raad van State. Dat zegt voorzitter Niko Koffeman tegen Omroep Gelderland. Tot twee keer toe floot de rechtbank de provincie terug, omdat het paintballplan ‘gebrekkig was onderbouwd’. Maar na onderzoek door een wolvengedragsdeskundige kan de provincie het paintballgeweer nu toch hanteren, oordeelt de rechtbank. Het gaat allemaal om het afschrikken van een wolf die te dicht bij mensen komt. Door de pijnprikkel van een paintballgeweer zou de wolf weer schuw gemaakt moeten worden.
‘Niet met paintballgeweer’
Maar precies op dat punt is voorzitter Koffeman van de Faunabescherming het oneens met de uitspraak. “Er zijn allerlei mogelijkheden om de wolf z’n gedrag te laten veranderen, maar niet door een pijnprikkel die de wolf niet in verband kan brengen met de mens”, zegt hij. De vraag over het gebruik van een paintballgeweer speelt al meer dan een jaar. Doordat de zaak zolang heeft geduurd, is het voorstel waar het allemaal om gaat volgende week al verlopen. De komende week zou de provincie het paintballwapen dus mogen inzetten op een niet-schuwe wolf. Maar meldingen van niet-schuwe wolven zijn er intussen niet.
Daarom noemt Koffeman het een pyrrusoverwinning: een overwinning die eigenlijk meer kost dan dat het oplevert. “Ze kunnen het paintballwapen helemaal niet gebruiken”, meent de voorzitter.
Gelderland overweegt paintballwapen overal toe te staan
De provincie laat weten de opties aan het verkennen te zijn. Ze kan de ontheffing laten verlopen, verlengen of uitbreiden. “Dat laatste heeft de voorkeur van de gedeputeerde”, reageert een woordvoerder. Dat betekent dat het paintballgeweer niet alleen op de Hoge Veluwe, maar in heel Gelderland zou kunnen worden ingezet. Dan begint het hele circus weer opnieuw. “Als er een nieuwe ontheffing wordt afgegeven, vechten we die opnieuw aan”, belooft Koffeman. “Dit is volgens ons ook een hypothetische uitspraak: als er een probleemwolf is, dan mag je hem verjagen. Maar die probleemwolf is er niet geweest.”
Maar op de Veluwe was er wel degelijk een niet-schuwe wolf. Volgens Koffeman ligt het verschil in een aanwezige agressieve houding. “En daar was geen sprake van.”
Hoge Veluwe: ‘Uitspraak is een goede stap’
Volgens Park de Hoge Veluwe, waar het allemaal speelt, is het een goede stap dat nu duidelijk is onder welke voorwaarden er mag worden ingegrepen. “Dit gebeurt in allerlei andere landen ook, alleen in Nederland gaat dit proces in hele kleine stapjes”, aldus hoofd bedrijfsvoering Jakob Leidekker.
Naast de verfkogels wil Gelderland ook echte kogels gaan inzetten. Als dat plan wordt ingevoerd, stapt de Faunabescherming ook in die zaak naar de rechter.
Bron: Omroep Gelderland