Gemeenten in Nederland kampen met grote financiële tekorten, en ook in onze regio blijven de gevolgen niet uit. Uit onderzoek van BDO Accountants & Adviseurs blijkt dat veel gemeenten, waaronder Harderwijk en Putten, flinke uitdagingen kennen bij het sluitend maken van hun begrotingen. Hoewel Putten met een rapportcijfer 10 als financieel gezond te boek staat, zijn er ook hier zorgen. Harderwijk doet het minder goed en staat onderaan in de ranglijst van de regio.
Putten: “De bomen groeien niet tot aan de hemel”
Putten behoort tot de best presterende gemeenten van Nederland en kreeg voor het vijfde jaar op rij een rapportcijfer 10. Toch waarschuwen lokale bestuurders dat de financiële ruimte niet onbeperkt is. “Als je nu naar de begroting kijkt, lijkt alles in orde, maar ook wij zullen in de toekomst scherpe keuzes moeten maken,” aldus de Puttense wethouder Financiën. Ondanks de gezonde positie heeft Putten de afgelopen jaren haar reserves met beleid aangesproken en kijkt de gemeente vooruit naar mogelijke financiële tegenvallers.
Harderwijk: Versobering en belastingverhogingen
In Harderwijk is de situatie minder rooskleurig. De gemeente behoort volgens het onderzoek tot de financieel zwakkere gemeenten in de regio. Inwoners krijgen steeds meer te maken met de gevolgen van bezuinigingen. Zo wordt er minder geïnvesteerd in het onderhoud van groen en buurthuizen, terwijl de onroerendezaakbelasting en parkeertarieven zijn verhoogd. “We begrijpen dat dit vervelend is voor onze inwoners, maar zonder maatregelen zouden de tekorten alleen maar groter worden,” reageert een woordvoerder van de gemeente.
Burgers merken de gevolgen
Ook inwoners van Nijkerk, Ermelo, Nunspeet en Zeewolde zien de effecten van de financiële krapte. In Nijkerk is bijvoorbeeld al gesproken over het beperken van subsidies voor maatschappelijke projecten, terwijl Ermelo kijkt naar een mogelijke verhoging van afvalstoffenheffingen. In Zeewolde worden plannen besproken om kosten voor sportaccommodaties verder door te berekenen aan gebruikers.
Oproep tot actie
Volgens Marc Steehouwer van BDO is het tijd voor gemeenten om in actie te komen. “Wachten is geen optie meer. Versoberingen en belastingverhogingen zijn nodig, maar het is belangrijk dat gemeenten ook oog houden voor de lange termijn.”
De tekorten blijven stijgen en worden geraamd op 667 miljoen euro dit jaar, oplopend tot 1,5 miljard euro in 2026. Gemeenten in onze regio proberen de financiële uitdagingen het hoofd te bieden, maar inwoners moeten rekening houden met hogere lasten en minder voorzieningen.