Gemeenten hebben grote moeite om locaties te vinden voor langdurige asielopvang

Gemeenten in Overijssel, Gelderland en Flevoland hebben grote moeite om locaties te vinden voor langdurige asielopvang. Dat moeten ze vanwege de Spreidingswet. Het is de vraag of alle gemeenten op tijd klaar zijn voor de klus, meldt dagblad de Stentor. Dat blijkt uit een rondgang van de krant langs 35 gemeenten in de regio. In totaal reageerden er 27 op de vragen. Duidelijk is dat een groot aantal worstelt met het realiseren van locaties voor asielopvang. Ze hebben geen concrete locaties in beeld. En als dat wel zo is, ontstaat er meestal gedoe.

Asielopvang eerlijk verdelen
Sinds dit jaar is de Spreidingswet van kracht. Die moet asielopvang eerlijk verdelen over het land. Iedere gemeente heeft een zogenoemde taakstelling gekregen, waardoor duidelijk is hoeveel vluchtelingen zij moet opvangen. Dat aantal is onder meer gebaseerd op de grootte van de gemeente.

Gemeenten werken samen met hun provincie aan de realisatie van asielopvangplaatsen. Uiterlijk 1 november moeten de commissarissen van de Koning de plannen inleveren bij de minister. Als gemeenten voor 1 juli 2025 geen azc’s openen, kunnen ze gedwongen worden.

Hoogst onzeker
Uit de rondgang blijkt dat het voor veel gemeenten hoogst onzeker is of ze tot geschikte locaties te komen. Het gaat immers om langdurige opvang, vaak op grootschalige locaties. Er zijn ook gemeenten die voldoen, zoals Dronten, Hardenberg, Deventer, Zutphen, Harderwijk, Noordoostpolder en Zeewolde. Zij hebben al een groot azc.

‘Behoefte aan duidelijkheid’
Overigens wil het nieuwe kabinet van de Spreidingswet af. ,,Er is behoefte aan duidelijkheid over de impact van de kabinetsplannen op de huidige situatie”, zegt de Overijsselse commissaris van de Koning Andries Heidema. ,,Maar op dit moment is de Spreidingswet van kracht en handelen we daarnaar.”

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *