Grote zorgen in Ede en Barneveld om veranderingen in landbouw

Grote zorgen in Ede en Barneveld: beide gemeenten kunnen de veranderingen die in de landbouw nodig zijn om de uitstoot van stikstof naar beneden te schroeven amper tot niet aan. In de gemeenten zijn zo’n beetje alle boeren – ruim 1100 – piekbelaster. Dat is ruim één derde van het totale aantal in Nederland. Alle bedrijven die stoppen, verplaatsen of innoveren, moeten langs het gemeenteloket om hun vergunning te laten aanpassen. Dat levert enorm veel werk op en kost miljoenen.

“Ik ben enorm geschrokken dat er zoveel piekbelasters in onze gemeente zitten”, vertelt de Edese wethouder Jan Pieter van der Schans. “Het gaat om zo’n 650 boeren en nee, ik kan ze niet allemaal op alle mogelijke manieren ondersteunen. Daarover zullen we goed in gesprek moeten. Waar is de nood het hoogst? Waar moet het hardste gewerkt worden? Wie komt als eerste aan de beurt? Dat proberen we als gemeente zo goed mogelijk te doen.”

‘Complex en omvangrijk’

Even verderop, in Barneveld, klinkt eenzelfde geluid. In die gemeente zitten ruim 500 piekbelasters, weet wethouder Bennie Wijnne. “Er gaat maandag een regeling open voor boeren die willen stoppen. In het najaar komt er waarschijnlijk een regeling voor boeren die willen blijven door te innoveren of verplaatsen. Een stopper wil een bestemmingsplanwijziging omdat hij moet slopen en een andere bestemming voor z’n erf nodig heeft”, legt Wijnne uit. “Ook iemand die wil doorgaan, heeft misschien een andere vergunning nodig, omdat ze maatregelen treffen of iets bij bouwen. Hoe dan ook komen ze bij ons aan het loket om dingen te regelen.”

De Barneveldse wethouder noemt de uitdaging waar de gemeente voor staat ‘complex en omvangrijk’. “Ik heb de gemeenteraad gevraagd om 3.4 miljoen euro voor de komende drie jaar, zodat we mensen daarop kunnen inzetten. Het gaat namelijk niet alleen om de veranderingen in de agrarische sector, maar ook op het gebied van water en natuur.” Ook Ede geeft miljoenen uit aan boeren, water en natuur. Beide gemeenten hopen het geld grotendeels terug te krijgen van het Rijk.

Bron: Omroep Gelderland

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *