Harderwijk en Hattem stelen de show tijdens aftrap van Hanzejaar

Harderwijk en Hattem stalen de show tijdens de aftrap van Hanzejaar.

Inwoners van Hattem hadden een enorme kooi meegenomen naar de IJsselkade in Kampen. Zo nu en dan sloten acteurs daar de Hollandse legerleider Jan van Wassenaar in op. Hij zat tussen 1512 en 1514 gevangen in de kooi. Het gevaarte hing ooit aan één van de torens van de Dikke Tinne, het kasteel dat in de Hanzetijd in Hattem stond.

Harderwijk presenteerde zich in Kampen met een reusachtig opblaaspaard. Het is een uitvergrote replica van het Hanzepaardje dat te zien is in Stadsmuseum Harderwijk. Dit object bewijst de verbondenheid van de stad met het Hanzegenootschap. Het originele paardje is rond 1300 gemaakt als een gewichtje om de echtheid van munten te bepalen. Op het hoofd staat de letter ‘H’. Die verwijst naar de Noorse koning Haakon. Toch is het Hanzepaardje in Harderwijk gevonden.

De Hanze was een bondgenootschap van middeleeuwse handelssteden dat bestond van de dertiende tot en met de zeventiende eeuw. Traditioneel worden vooral plaatsen langs de IJssel en de voormalige Zuiderzee als Hanzesteden gewaardeerd. Toch waren bijvoorbeeld ook Arnhem, Nijmegen, Tiel en Zaltbommel lange tijd lid van het Noord-Europese handelsgenootschap. In Overijssel zijn Kampen, Zwolle, Deventer en Hasselt bekende Hanzesteden.

Bron: Omroep Gelderland

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *