Herstelmaatregelen voor zadelsprinkhaan in Nationaal Park De Hoge Veluwe

In Nederland leven 50 soorten sprinkhanen en krekels. Vier van deze soorten zijn op dit moment ernstig bedreigd, waaronder de zadelsprinkhaan. Deze soort komt met name voor in de provincie Gelderland. Een van de locaties waar deze sprinkhaan tot voor kort nog voorkwam is Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Binnenkort wordt er gestart met de herstelmaatregelen van het leefgebied van de zadelsprinkhaan in het park, om na herstel mogelijk ook tot herintroductie van de soort over te gaan.

In 2020 werden al verschillende maatregelen zijn al uitgevoerd in het Nationaal Park in voormalig leefgebied van de zadelsprinkhaan. Zo is op een aantal plekken de moslaag verwijderd door kleine plagplekjes te maken. Deze locaties zijn daarna behandeld met dolocal en steenmeel om de bodemchemie te verbeteren. In 2021 is hier een zaadmengsel van in het park verzamelde heischrale kruiden ingezaaid.

Aangezien er weinig onderzoeksresultaten zijn van soortgelijke oplossingen is het nodig om vijf jaar lang jaarlijks de effecten van de maatregelen voor de zadelsprinkhaan te meten. Daarvoor worden de volgende metingen uitgevoerd:

De directe effecten van de maatregelen op de bodemchemie. Deze worden jaarlijks in proefvlakken gemeten, waarmee de effecten van de toediening en steenmeel of kalk zichtbaar worden.
De chemische samenstelling van de planten. Hiermee wordt de voedselkwaliteit van de vegetatie voor de zadelsprinkhaan en andere soorten duidelijk.

Om uit te sluiten dat flora en fauna geen negatieve effecten ervaren moet dat ook gemonitord worden.
In opdracht van provincie Gelderland heeft Natuurbalans in samenwerking met B-Ware het monitoringsplan opgesteld. Na het uitvoeren van de herstelmaatregelen kan er gekeken worden of er een herintroductie of introductie kan plaatsvinden van gekweekte zadelsprinkhanen. Deze kweek is gestart in 2019. In de kweek zijn alle overgebleven populaties aanwezig.

Bron: Nationaal Park De Hoge Veluwe

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *