Huurbevriezing kost corporaties Noord-Veluwe 211 miljoen euro aan investeringsruimte

De aangekondigde huurbevriezing leidt in de regio Noord-Veluwe tot een verlies van ruim 211 miljoen euro aan investeringsruimte voor woningcorporaties. Hierdoor kunnen de komende tien jaar honderden nieuwe woningen niet worden gebouwd en blijft de verduurzaming van duizenden bestaande woningen uit.

De corporaties, actief in de gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg, Oldebroek en Hattem, waarschuwen voor ernstige gevolgen. Niet alleen vertraagt de aanpak van de woningnood, ook stijgen de woonlasten van huurders doordat energiebesparende maatregelen uitblijven. Door het uitblijven van verduurzaming, zoals het plaatsen van HR+++ glas of spouwmuurisolatie, kunnen energiekosten verder oplopen.

Dringende oproep aan kabinet en partners

De corporaties roepen de Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en het kabinet dringend op om voldoende financiële ruimte te creëren. Alleen dan kunnen corporaties blijven bouwen en kwetsbare huurders gericht ondersteunen via huurtoeslag of aanvullende inkomensmaatregelen.

Ook vragen zij provincies, gemeenten, ontwikkelaars en huurdersorganisaties om steun. Samen moeten zij zich inzetten voor voldoende investeringscapaciteit, zodat nieuwe, betaalbare en duurzame woningen voor woningzoekenden en huurders beschikbaar blijven.

Kabinet verbreekt gemaakte afspraken

De corporaties reageren vol onbegrip op het kabinetsbesluit om, in strijd met de afspraken uit december 2024, de huren in 2025 en 2026 te bevriezen. Dit besluit maakt het onmogelijk om de afgesproken doelen te realiseren, terwijl woningzoekenden in de regio inmiddels bijna tien jaar wachten op een sociale huurwoning.

Peter Toonen, voorzitter namens de samenwerkende corporaties, benadrukt dat de Noord-Veluwse corporaties hierdoor 20% minder kunnen investeren. Hij noemt de gevolgen voor woningzoekenden en huurders “triest en onverantwoord”.

Vraagtekens bij betrouwbaarheid Rijk

De samenwerking van Noord-Veluwse corporaties plaatst grote vraagtekens bij het partnerschap met het Rijk. Slechts vier maanden geleden ondertekende minister Mona Keijzer samen met de premier nog de Nationale Prestatieafspraken. Daarin spraken zij af om samen 100.000 nieuwe woningen te realiseren, met een gematigde huurstijging als uitgangspunt.

De aangekondigde compensatie in de Voorjaarsnota blijkt bovendien ontoereikend. De regeling dekt minder dan 3% van het investeringsverlies. Tegelijkertijd bezuinigt het kabinet via een lagere huurtoeslag structureel zes miljard euro. De corporaties noemen dit “onverteerbaar en onverantwoord” en beraden zich op juridische stappen.

Onzekerheid voor huurders

Door de huurbevriezing ontstaat ook grote onzekerheid voor huurders. Veel huurders ontvingen al een aankondiging van de jaarlijkse huurverhoging, die corporaties wettelijk vóór 1 mei moeten versturen. De plotselinge koerswijziging zorgt voor verwarring en ondermijnt het vertrouwen in de overheid.

Over de samenwerkende corporaties Noord-Veluwe

De samenwerking tussen Woningstichting Putten, Stichting Uwoon, Stichting Omnia Wonen, Stichting deltaWonen en Stichting Triada richt zich op het aanpakken van het tekort aan sociale en middenhuurwoningen in de regio. De corporaties bieden betaalbare en duurzame woningen voor huurders met een bescheiden inkomen en zetten zich in voor een leefbare woonomgeving.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *