Hoe ziet Gelderland er uit in 2050 en 2100? Waar maken we ruimte voor, wat vind ik belangrijk? Met die vragen gingen 14 kinderburgemeesters, waaronder uit Harderwijk, recent aan de slag in het Huis der Provincie in Arnhem. Leerzaam en leuk, zowel voor de kinderburgemeesters als de bestuurders.
De interactieve middag was de 1e bijeenkomst om bij inwoners ideeën op te halen voor de vernieuwing van de Gelderse omgevingsvisie. Dat is hét document waarin de provincie keuzes en plannen opschrijft voor de inrichting van Gelderland. Hoe willen we onze leefomgeving gebruiken en beschermen? Hoe ziet Gelderland er in de toekomst uit? Gelderland besloot te starten bij de groep die straks zelf de toekomst is: 14 kinderburgemeesters en loco-kinderburgemeesters tussen de 9 en 12 jaar oud, uit de gemeenten Apeldoorn, Berg en Dal, Bronckhorst, Brummen, Elburg, Harderwijk, Lingewaard, Montferland, Overbetuwe, Rozendaal, Scherpenzeel en Winterswijk.
Belangrijke plekken
Na een rondleiding door het gebouw door de commissaris van de Koning, Henri Lenferink, begon de bijeenkomst met een foto-opdracht over de eigen leefomgeving. Daaruit bleek dat de kinderburgemeesters vooral plekken waar ze in hun vrije tijd graag naartoe gaan belangrijk vinden. En in dit geval betekent dat veel groen, natuur en bos. Wandelen met de hond en buiten spelen. Maar ook kunstwerken in de openbare ruimte, de dansschool en de favoriete voetbalclub waren voorafgaand aan de bijeenkomst door de kinderburgemeesters op de foto gezet.
Combinaties en slimme oplossingen
Daar waar het kan, zoeken de kinderburgemeesters de oplossing het liefst in combinaties. Eigenlijk wat we in de ruimtelijke ordening ‘slim ruimtegebruik’ noemen. Wat zou je bijvoorbeeld doen met 1 hectare grond, ongeveer 2 voetbalvelden? Waar maak jij dan ruimte voor? Vooral woningen en natuur, was de conclusie. Maar het liefst wel in slimme combinaties. Dus een groene woonwijk met veel bomen, planten en duurzame energie. Of een boerderij met een woonwijk combineren: dan heb je én woningen, én kun je voedsel verbouwen, én een groene omgeving maken. En er was ook aandacht voor de economie. Want als je een huis wil, heb je ook een baan nodig. En omgekeerd.
Oog voor anderen
Daarnaast viel het gedeputeerde Vreugdenhil op in de gesprekken en opdrachten dat de kinderburgemeesters niet alleen nadenken over wat voor henzelf belangrijk is, maar juist ook oog hebben voor andere mensen, dieren en belangen. Zo werd voor de toekomst van Gelderland het voorbeeld genoemd dat er ook natuurgebieden voor ouderen moeten komen. ‘Het bejaardenland’. “Dan kunnen bejaarden ook meedoen met de natuur, zodat er niet alleen maar kinderen aan het rondrennen zijn. Dus het is ook belangrijk dat de bejaarden erbij zijn, want ieder mens moet van de natuur kunnen genieten”, was de onderbouwing van 4 kinderburgemeesters tijdens de groepsopdracht.
Meedoen met de vernieuwing van de omgevingsvisie
Kortom, keuzes maken voor de ruimtelijke inrichting van Gelderland bleek nog niet zo eenvoudig. Waar het kan, gaan de kinderburgemeesters op zoek naar een compromis en combinaties. Om zo de ruimte zo slim en zuinig mogelijk te gebruiken. Gedeputeerde Dirk Vreugdenhil gaat aan de slag met de opbrengsten van deze middag. Op verschillende manieren gaat de provincie de komende tijd veel meer mensen en organisaties vragen om mee te denken.