‘Komende jaren worden veel naaldbomen op Midden-Veluwe gekapt’

De komende jaren worden veel naaldbomen op de Midden-Veluwe gekapt. Staatsbosbeheer doet dat om de verspreiding van natuurbranden te voorkomen. De grove dennen bij onder meer Hoenderloo en Kootwijk worden vervangen door loofbomen. Natuurbranden komen steeds vaker voor op de Veluwe. In het gebied zitten veel recreatieparken en zorginstellingen die daardoor in gevaar kunnen komen. Maar ook voor dieren die in het natuurgebied leven, zoals slangen en hagedissen, is het schadelijk. Daarom zijn er maatregelen nodig.

Mensen die over de Veluwe rijden kunnen nu flink wat naaldbomen tegenkomen met daarop een oranje stip. Dat zijn de bomen die gekapt zullen worden. Maar dat gebeurt niet allemaal in een keer, vertelt boswachter Laurens Jansen. “We zijn al heel lang bezig. Toevallig is het in mijn gebied nu heel zichtbaar langs een aantal wegen.” Dat zijn bijvoorbeeld de Noorderheideweg en de Heetweg in Kootwijk, en de Woeste Hoefweg in Hoenderloo.

“De grove den zal daar de komende jaren helemaal verdwijnen. Langs bepaalde wegen zie je daarom nu stippen op bomen staan. We zullen ze gefaseerd in de komende jaren gaan kappen. Op sommige plekken staan nu al jonge loofhoutsoorten, door ze ruimte te geven kunnen ze straks echt goed als stoplijn fungeren.”

Loofbomen vertragen brand
Loofbomen hebben een brandvertragend effect. Naaldbomen en vogelkers (Amerikaanse loofsoort) branden juist heel snel. Andere soorten loofbomen, zoals de berk, lijsterbes, esdoorn en ratelpopulier blijven echter staan en worden waar nodig dus extra aangeplant als brandvertrager.

Bron: Omroep Gelderland

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *