Leerkrachten van het Corlaer College in Nijkerk, een jongerenwerker, medewerkers van het gebiedsteam, wijkagenten en Halt, zijn in gesprek gegaan met leerlingen van vmbo, havo en vwo over gamen, roken, alcohol- en drugsgebruik. In kleine groepjes spraken leerlingen in kleine groepjes steeds 10 minuten met een professional. Tijdens de workshops kregen de leerlingen meer praktische kennis over verslaving en werd meer duidelijk over hun eigen beeld bij middelengebruik. Voor jongeren van 13 tot en met 16 jaar is dat een belangrijke stap.
Wat is de meest verslavende drug in Nederland? Met wie kan je praten over drugsgebruik, waar moet je naar toe voor hulp? Heb je afspraken met je ouders over alcoholgebruik voor je 18e? Dat zijn vragen die aan bod kwamen. Een gesprek met klasgenoten en mensen die in hun werk met verslaving te maken hebben, werkt verhelderend.
Ander beeld middelengebruik
Medewerkster gebiedsteam Kristel Kreijne was erg blij met de mogelijkheid om op twee dagen met honderden jongeren te kunnen spreken over drank en drugs. “Wij krijgen zo een beeld van de leefwereld van de jongeren. Ze waren best open. De jongeren krijgen zo een ander beeld over middelengebruik. En het feit dat ze in kleine groepjes met ons hebben kunnen praten, maakt het allemaal persoonlijker. Als ze over een tijdje vragen hebben, dan weten ze wie ze gaan spreken als ze bellen. “
Geen afspraken?
“Wat ons opviel, was dat het merendeel van de kinderen geen afspraken heeft met hun ouders over alcohol en roken. Uit onderzoek weten we dat afspraken tussen ouders en kinderen over alcohol en roken het echte verschil maken. Jongeren die duidelijke regels hebben, drinken en roken ook op latere leeftijd aanzienlijk minder dan jongeren van ouders die minder afspraken maken. We zouden heel graag hierover in gesprek gaan met ouders.
Meegaand of eigenzinnig
Voor jongeren is de eigen groep heel belangrijk, daar kijken ze naar als ze zich afvragen hoe ze zich moeten gedragen. Waar ze zich thuis in de pubertijd van de opstandige kant laten zien, zijn ze bij hun leertijdsgenoten vaker meelopers. Ook hier werd over gesproken in de groepen op Corlaer. De meeste jongeren denken immers dat ze zelf beslissen op zo’n
moment, terwijl in onderzoeken blijkt dat ze toch voornamelijk meegaan met de groep. Hoe bewapen jij jezelf hiertegen, als je vrienden aandringen om mee te doen?
Shisha is niet onschuldig
“Veel jongeren denken dat ze alles al weten of dat ze alle kennis die ze nodig hebben gemakkelijk uit hun mobieltje kunnen toveren. Dat roken bijvoorbeeld slecht is, weten alle jongeren wel. Shisha lijkt een mooi alternatief. De kennis dat shisha nog slechter voor je is dan sigaretten komt iets minder goed uit en komt daardoor ook minder bij jongeren in beeld. De bubbel waar ze in zitten bepaalt veel van de parate kennis.”
Alcoholbrillen
Jongerenwerkster Linda van Vliet had alcoholbrillen meegenomen: “Met de ene bril ervaar je wat je ziet als je een beetje hebt gedronken, met de andere ga je merken wat je ziet als je echt dronken bent. Piramides bouwen van plastic bekertjes of over een lint lopen wordt dan voor de meeste jongeren heel moeilijk. Het verschil tussen de alcoholbril en echte dronkenschap is echter groot. Je ervaringen met een alcoholbril kan je onthouden en als bij deze test je opdracht in de soep loopt dan merk je dat op. Maar als je echt dronken bent, merk je niet dat het mis gaat en als je het al merkt, dan ben je het de dag daarop vergeten.”
Samenwerking
Kristel Kreijne is blij met de samenwerking met politie, bureau Halt, jongerenwerk en de school. “Ieder heeft zijn eigen specialisme. Iedereen benadert de jongeren op een eigen manier. Jongeren reageren ook verschillend. Aan het einde van de dag hebben we allemaal de dingen kunnen vertellen die we belangrijk vinden en hebben we allemaal gehoord en gezien wat er onder jongeren speelt. De optelsom van al deze kennis maakt zulke dagen heel belangrijk. Op het Corlaer College is het al een jaarlijks terugkerende activiteit. Op andere voortgezet onderwijsscholen zijn er ook al concrete plannen om dit te gaan doen.”
Meer informatie over drugs en contact: www.stopdrugsnijkerk.nl