Let The Blues Get In!

Het bluesprogramma “Let The Blues Get In!” is de opvolger van het Veluwe FM bluesprogramma “Blues Till Midnight” van Bob Voorn. “Let The Blues Get In!” wil doen wat de titel zegt: de blues laten binnenkomen bij de luisteraar.

De blues is volgens de fanatieke bluesliefhebber de basis van alle moderne muziek. In werkelijkheid is dat wat overdreven. Maar niet kan worden ontkend dat de blues wel voor veel muzieksoorten een basis is: de rock ‘n’ roll is er uit voortgekomen, veel countrymuziek gebruikt bluesschema’s, hetzelfde geldt voor veel soul-  en popmuziek. De blues (met nog wortels in Afrika uit het slavernijverleden) komt uit het zuiden van Amerika, uit de tijd dat het hard werken was op de katoenplantages en er maar weinig vertier was. Muzikale mannen en soms vrouwen pakten na het werk de gitaar of hun mondharmonica en zongen hun teksten over het harde werk, over hun dromen, over de liefde, over alles, dat het leven hen gaf.

Iedereen kan de blues spelen. Het begint met drie accoorden en een 12-matenschema. Tekstje erbij en dan klinkt het al gauw goed. Hierop zijn oneindig veel variaties mogelijk. Tot op de dag van vandaag komen er overal nieuwe bluesbands bij en nieuwe bluesalbums uit. In Amerika, maar ook in alle landen van Europa, in Australië, Zuid-Amerika en vast ook nog in Azië en Afrika (maar daar ben ik niet zo thuis).

In de wekelijkse uitzending van “Let The Blues Get In!” probeer ik niet alleen muziek van de bekende namen in de blues te laten horen. Iedereen kent wel B.B. King, Muddy Waters, Buddy Guy, Eric Clapton, om er een paar te noemen. Ik wil je graag kennis laten maken met die minder bekende bluesmuzikanten, die evengoed de moeite van het beluisteren waard zijn. En dan niet alleen die van vandaag, maar ook van vroeger. Opnames van het heel oude werk, uit bijvoorbeeld de 20- en 30-er jaren van de vorige eeuw (Bessie Smith, Robert Johnson, e.d.) zijn meestal niet om aan te horen. Maar alle blues die een beetje klinkt, kan langs komen in “Let The Blues Get !n!

Samenstelling, opname en presentatie: Alexander van Blokland 

Het programma wordt uitgezonden op: Zaterdag 20.00-22.00