Er zijn in 2023 meer mensen verdronken dan het jaar ervoor. Vorig jaar zijn 98 Nederlanders verdronken, volgens voorlopige cijfers van het CBS. Dat zijn er 25 meer dan een jaar eerder. Het betreft vooral zestigplussers, zo meldt Omroep Gelderland. “Elke verdrinkingsdode is er een te veel”, vindt zwemplasexploitant Leisurelands die donderdag bij recreatieplas Zeumeren bij Voorthuizen aandacht vraagt van badgasten om verdrinkingen te voorkomen.
Aantal verdrinkingsdoden stijgt weer
Na een daling van twee jaar, stijgt het aantal verdrinkingen weer. In 2022 stierven nog 73 mensen in Nederland een verdrinkingsdood. Dat zijn er 25 minder dan vorig jaar. Zestigplussers overleden de afgelopen tien jaar relatief het vaakst door verdrinking. Ook onder jonge kinderen van migranten was dit aantal flink hoger. Afgelopen weekend ging het nog mis in Lathum bij de Rhedenlaagse Meren. Een zwemmer raakte vermist en overleed. Vorige week raakte een 18-jarige asielzoeker in Wageningen in de problemen in de Nederrijn. Duikers vonden hem, waarna de man in een zorgelijke toestand naar het ziekenhuis is gebracht. Sinds 2014 verdronken er in Noord- en Oost-Gelderland 22 personen, in Gelderland-Midden 13 mensen en in Gelderland-Zuid 31 mensen. Dat stelt het CBS op World Drowning Prevention Day.
Risico’s van zwemmen
Vandaag is het World Drowning Prevention Day, een dag waarop de WHO aandacht vraagt voor zwemveiligheid wereldwijd. In Voorthuizen start de campagne ‘Wie checkt jou?’. Er wordt extra aandacht gevraagd voor de risico’s van het zwemmen in open water, zoals onverwachte stroming, temperatuurverschillen of een overschatting van hun zwemvaardigheid. Daarnaast worden zwemmers opgeroepen om ervoor te zorgen dat er altijd iemand is die op hen let, zoals een badmeester of vrienden of familie aan de kant.
Schoolzwemmen de oplossing?
In vergelijking met tientallen jaren geleden is het aantal verdrinkingen sterk gedaald, vooral onder kinderen jonger dan tien jaar. Zwemles speelt hierbij een belangrijke rol, maar de afgelopen jaren halen steeds minder kinderen een zwemdiploma. Volgens sportonderzoekers van het Mulier Instituut had in 2022 13 procent van de kinderen tussen de 6 en 16 jaar geen zwemdiploma.
Steeds meer kinderen zonder zwemdiploma: ‘Het schoolzwemmen moet terug’
Schoolzwemmen was tot 1985 landelijk verplicht. Daarna werd het de keuze van gemeenten en basisscholen. In de maatschappij gaan veel stemmen op om schoolzwemmen weer in te voeren, onder meer door de Nationale Raad Zwemveiligheid. In februari nam de Tweede Kamer een motie aan om dat te doen. Het kabinet moet daar ‘realistische scenario’s voor uitwerken.
Uit een rondgang van Omroep Gelderland vorig jaar bleek dat in 16 van de 51 Gelderse gemeenten schoolzwemmen wordt aangeboden.