Inmiddels leven er acht wolvenroedels in Gelderland. Dat meldt Omroep Gelderland. Bij zeven wolvenroedels zijn 38 jonge wolven vastgesteld, waaronder de extreem grote roedel met elf jongen. Wat betekenen deze cijfers voor mens en natuur? Welk effect gaat dit hebben? En is de Veluwe vol met acht roedels? In Nederland leven nu elf wolvenroedels, vijf jaar geleden was dat er nog maar er één. De meerderheid van die roedels lijkt hun plekje te hebben gevonden in Gelderland. Maar waarom is dat? En moet er iets gebeuren?
Perfect leefgebied
Volgens Joachim Mergeay, onderzoeker van het Vlaamse Instituut Natuur en Bosonderzoek (INBO), heeft de Veluwe haar grote wolvenpopulatie alleen aan zichzelf te danken. Het is het perfecte leefgebied voor wolven omdat er veel wilde dieren rondlopen. Toch zullen deze jonge welpen niet allemaal op de Veluwe blijven. “Bijna 70 procent van de wolven sterft binnen twee jaar”, weet Mergeay. “Het is gevaarlijk om een wolf te zijn met alle obstakels die je moet ontwijken, zoals mens, verkeer, andere wolven en ziektes. En dan moet je ook nog je kost bijeenscharrelen door achter een hert of zwijn aan te lopen. Een stoot van een edelhert met gewei kan fataal zijn voor een wolf.”
Territoria verzadigd
Mocht een welp de eerste twee jaar toch goed doorkomen, dan breekt na verloop van tijd het moment aan om een eigen gebied te zoeken: een eigen territorium waarin ze geen andere wolven willen hebben. En de Veluwe is volgens Mergeay ‘al aardig verzadigd’. De wolvenroedels op de Veluwe leven namelijk erg dicht op elkaar. “De natuurlijkste vijand van een wolf is een andere wolf. En er is niet veel meer geschikt leefgebied in Gelderland dan wat nu al bezet is. Ik verwacht niet dat er binnen vijf jaar twintig roedels op de Veluwe leven. Dat zal rond de tien blijven. De rest trekt weg richting andere gebieden.”
Spanning tussen mens, dier en wolf
Wolven leven niet alleen dicht op elkaar, ze leven ook dicht op de mens. De bos- en heigebieden zijn ook voor de mens aantrekkelijk. Mergeay: “Je hebt in die gebieden waar wolven zitten, jaarlijks miljoenen bezoekers. Een wolf op de Veluwe ziet dagelijks tientallen mensen. Dus jonge wolven zullen gewend raken aan menselijke aanwezigheid.” Het is volgens Mergeay niet meer de vraag óf er meer interacties komen tussen mens en wolf, maar hoe we daarmee omgaan en of daar regels en maatregelen voor worden ingezet.
Bron: Omroep Gelderland