Nieuwe hoogspanningsverbinding Diemen, Lelystad en Ens heeft grote impact op Zeewolde

Tussen Diemen en Ens moeten in 2030 extra hoogspanningsmasten staan, samen met twee nieuwe onderstations. Deze uitbreiding is noodzakelijk vanwege de toenemende vraag naar energie. De bestaande verbinding is onvoldoende voor het transport van deze energie. De geplande nieuwe 380kV-verbinding heeft grote impact op Zeewolde, omdat deze ook de gemeente Zeewolde zal doorkruisen.

De afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van vijf mogelijke tracés voor de nieuwe hoogspanningsverbinding. In een effectenanalyse van netbeheerder TenneT zijn alle resultaten van deze onderzoeken samengevoegd. Op basis van deze onderzoeken en het regio-advies zullen de ministers van Klimaat en Groene Groei en van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening het meest geschikte tracé en de gewenste locaties voor de hoogspanningsstations kiezen.

Regio-advies

De betrokken regionale overheden (gemeenten, provincies en waterschappen) is gevraagd om uiterlijk 1 december 2024 gezamenlijk een advies in te dienen. In dit advies wordt aangegeven welk tracé en welke locaties voor de stations de voorkeur hebben. Dit regio-advies zal meewegen in de uiteindelijke beslissing. Het advies stelt een alternatieve route voor, waarbij het nieuwe tracé Zeewolde via de gele corridor doorkruist. Het college van de gemeente Zeewolde heeft ervoor gekozen om het regio-advies van de provincie Flevoland niet te ondertekenen. Zeewolde kiest ervoor een eigen advies richting de minister te sturen waarin zij de voorkeur voor het tracé via de paarse corridor uitspreekt.

Voorkeur Zeewolde

Uit de onderzoeken blijkt dat het tracé via de paarse corridor de meeste kans van slagen heeft. Zeewolde heeft zich tot nu toe vastgehouden aan de voorkeur voor dit tracé. Het is van groot belang dat de nieuwe verbinding snel gerealiseerd wordt. Daarnaast is een tracé via de paarse corridor aanzienlijk korter dan de alternatieven, wat de aanleg kostenbesparend maakt. Een ander belangrijk argument is dat dit tracé de minste impact heeft op de agrarische gronden in Zeewolde, wat extra van belang is gezien de vele ruimteclaims van onder andere Defensie en de toekomstige behoeften in de regio.

De uiteindelijke beslissing over het tracé en de locaties voor de hoogspanningsstations ligt bij de ministers. Deze keuze zal in het voorjaar van 2025 worden gemaakt. Daarna zullen er opnieuw informatiebijeenkomsten plaatsvinden, waarin iedereen de mogelijkheid heeft om een zienswijze (formele reactie) in te dienen.

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *