Politie doet ‘kluisjescontrole’ op scholen in Harderwijk, Ermelo, Putten en Zeewolde

De politie Veluwe-West heeft dinsdag een persoon aangehouden bij een ‘kluisjescontrole’ op een middelbare school. Dit vanwege ‘het voorhanden hebben van drugs’. Hoe werkt zo’n kluiscontrole? Wat is het recht van de minderjarige scholier en is dit geen privacyschending?

De controles werden gedaan op verschillende scholen in Harderwijk, Ermelo, Putten en Zeewolde. De politie doet nog onderzoek naar de drugsvondst.

Ondertussen geeft een expert antwoord op vragen over de regels. “Het doorzoeken van je kluisje is een inbreuk op je privacy, dat is heel duidelijk”, zegt Jaco van den Brink, van BVD advocaten uit Barneveld. “Of het daarentegen een schending van je privacy is, hangt van de situatie af”, legt hij uit.

Mag met goede reden
In Nederland mag er inbreuk worden gemaakt op je privacy, wanneer er een duidelijke grondslag voor is. Oftewel: er moet een goede reden zijn. Er zijn twee situaties mogelijk waardoor de politie kluisjes van leerlingen mag controleren. “De eerste reden is dat de politie het vermoeden heeft dat een leerling wel eens verboden middelen kan bezitten. Maar om deze reden mag de politie niet zomaar alle kluisjes openen, zoals dinsdag is gebeurd”, legt de advocaat uit. Vandaar dat de tweede situatie meer voor de hand ligt. “Namelijk dat er een grondslag van toestemming is.” Om uit te leggen wat dat betekent verwijst Van den Brink naar de schoolgids, een document dat iedere school moet hebben met daarin de gedragsregels en praktische informatie. “Als het goed is, staat er in dit regelement dat de politie je kluisje onaangekondigd kan controleren.” Omdat een leerling doorgaans het kluisje van school huurt, is de scholier verbonden aan deze regels. De kluis is namelijk eigendom van de school.

‘Lees de schoolgids’
Kluisjes mogen dus op basis van een goede reden onaangekondigd worden gecontroleerd. “Het is wel belangrijk dat leerlingen achteraf altijd op de hoogte worden gesteld”, vervolgt Van den Brink. Alleen spullen die wettelijk verboden zijn mogen worden verwijderd uit het kluisje.
Maar wat moet een scholier doen wanneer hij of zij het er niet mee eens is? “Als de politie volgens de schoolregels handelt, kan je als leerling niet echt in opstand komen. Wel kan een scholier altijd een klacht indienen bij de school, om te vragen waarom het kluisje is gecontroleerd.”
Van den Brink geeft leerlingen en ouders sowieso de tip mee om goed de schoolgids door te lezen. “Op deze manier weet je wat je kan verwachten en wat je rechten zijn.

Bron: Omroep Gelderland

Facebook
Twitter
WhatsApp

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *