De Europese Commissie wil de beschermde status van de wolf terugbrengen van ‘strikt beschermd’ naar ‘beschermd’. De provincie Gelderland is blij met het wetsvoorstel, wat er mogelijk voor zorgt dat het toegestaan wordt om op de wolf te jagen. Niko Koffeman van de Faunabescherming is kritisch: “Dit is absoluut voor de bühne.”
“Ik ben er heel erg blij mee”, zegt gedeputeerde Harold Zoet. De provincie vraagt al langere tijd om mogelijkheden om in te kunnen grijpen, en die komen zo een stukje dichterbij. “Ik ben vooral blij voor de inwoners van de Veluwe en Gelderland die zich ernstig zorgen maken over de grote populatie wolven die zich op dit moment in Nederland bevindt”, aldus Zoet.
Wolven beheren
En het lijkt dus dat de Europese Commissie geluisterd heeft naar deze zorgen. Het is voor de provincie een kans om wolven te gaan beheren. “Je kan een roedel niet zomaar verstoren, daar krijg je nog meer problemen van. We willen jagers daarin opleiden en leren hoe je bepaalde wolven uit een roedel herkent en zo goed kan beheren”, legt Zoet uit.
Het beheren van de wolf zal gedaan worden door faunabeheereenheden, die dit ook doen voor de herten en zwijnen in Nederland. Als de strikt beschermde status van de wolf naar de beschermde status gaat, betekent dit namelijk dat de wolf dezelfde status heeft als het edelhert en het zwijn.
Zorgen
Volgens Niko Koffeman van de Faunabescherming is deze aanpassing ‘voor de bühne’. Hij wijst naar de Europese verkiezingen die eraan komen volgend jaar. “Dit is de wensdeken van Ursula von der Leyen (voorzitter Europese Commissie, red.), nadat haar eigen pony is gedood door een wolf. Ze heeft de commissie daarin meegekregen. Maar Von der Leyen gaat er niet over en de Europese Commissie ook niet. De wolf is beschermd volgens het Verdrag van Bern en de Habitat-richtlijn.”
Volgens Koffeman heeft het aanpassen daarvan nogal wat voeten in de aarde. “En als je die zou willen veranderen, dan heb je daar unanimiteit van de 28 lidstaten voor nodig. Dat gaat niet gebeuren. Er worden pogingen gedaan die lidstaten daarin mee te krijgen, maar 28 lidstaten op één lijn krijgen gaat heel veel tijd vergen. Maar lobbyisten hebben de tijd, als het nu niet gebeurt, dan misschien over twee jaar of over vier jaar. Dus het zit er voorlopig nog niet in.”
Wolfwerend raster
De zorgen die er bij boeren zijn, begrijpt Koffeman niet. “Want boeren hebben eigenlijk alleen maar last van de wolf als ze geen wolfwerend raster hebben. Maar dat zijn ze wettelijk verplicht. De boeren zeggen onderling tegen elkaar: dat gaan we niet doen, want dan komen we nooit meer van de wolf af.”
Gedeputeerde Harold Zoet begrijpt de natuurverenigingen wel. “Ik snap hun zorgen, maar ik vind de zorgen van ouders die hun kind niet naar school durven laten gaan vele malen belangrijker”, benadrukt hij. “Wij zeggen niet dat de wolf weg moet uit Nederland, maar we vinden wel dat we aan populatiebeheer moeten doen. Het kan niet zo zijn dat we straks driehonderd wolven in Nederland hebben. Dat kunnen we gewoon niet dragen in ons dichtbevolkte land”, aldus Zoet.
Bron: Omroep Gelderland